Gazete Vatan Logo

İzohips Nedir, Özellikleri Nelerdir? İzohips Haritası Nasıl Hazırlanır?

İzohips çizgileri, yeryüzünde deniz seviyesinden başlayarak aynı yükseklik değerine sahip noktaların birleştirilmesiyle oluşturulan kapalı eğrilerdir. Deniz seviyesi 0 metre olarak kabul edilir ve konturun başlangıç ​​seviyesidir. Değerler deniz seviyesinden yüksekliğe göre artmaktadır. 

İzohips Nedir, Özellikleri Nelerdir? İzohips Haritası Nasıl Hazırlanır?

İzohips haritalarının en yaygın kullanımı yer şekillerini göstermektir. Günümüzde bile yer şekillerini rahatlıkla gösterebilen yöntemlerden biri de izohips yöntemidir. Bu haritalardaki eğrilerin sıklığı ve seyrekliği yer şekillerini ve özelliklerini ifade etmektedir.

İzohips Nedir, Özellikleri Nelerdir?

İzohips, ilk bakışta karmaşık görünebilir. Bu eğriler aslında bir araya gelince anlam kazanan ve yer şekillerini gösterip tanımamızı sağlayan çizgilerdir. İzohips yöntemi halen yer şekillerinin görüntülenmesinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri olarak rolünü sürdürmektedir. Bu yöntemde izohips eğrileri belirli bir yükseklik aralığına göre çizilir.

Örneğin; İki izohips arasında 10 metrelik kot farkı varsa diğer izohipsler arasında da bu değer korunur. Bu senaryo için haritadaki tüm izohipslerin 10 metre aralıklarla oluşturulduğunu söyleyebiliriz. Haritalarda izohips eğrileri ana ve ara eğriler olarak iki gruba ayrılır. Daha koyu ve daha kalın eğriler ana izohips daha açık ve daha ince eğriler ise ara izohipstir. Bu da haritaların okunmasını kolaylaştırır.

Haberin Devamı

İzohips Haritası Nasıl Hazırlanır?

İzohips haritaları kullanılarak çeşitli hesaplamalar yapılabilir. Eğim ve yükseklik hesaplamaları en çok ihtiyaç duyulan hesaplamalardır. Bu hesaplamaların yanı sıra her haritada olduğu gibi izohips haritaları üzerinde de kuş uçuş mesafesi hesaplaması yapılabilmektedir. Eğim veya yükseklik hesabı yapılırken öncelikle izohips değerlerinin bilinmesi ve izohipsler arasındaki kot bilgisinin bilinmesi gerekir.

Örneğin; izohipslerden birinin yükseklik değeri biliniyorsa ve aralıklarla kaç metre oluşturulduğu bilgisi varsa istenilen yerin yükseklik hesabı yapılabilmektedir. İki izohips arasındaki kot farkı kullanılarak izohipsler sayılarak istenilen yerin kotu bulunabilir.

İzohips aralığı sayısının iki izohips arasındaki yükseklik farkıyla çarpımı toplam yüksekliği temsil eder. Yükseklik bilgisi belirlendikten sonra iki nokta arasında yüzde veya binde bir olarak eğim hesabı yapılabilmektedir. Eğimi hesaplamak için şu formül kullanılır: Eğim: yükseklin farkı x100 yatay uzaklık.

Haberin Devamı

İki izohips arasındaki yükseklik farkına eşit mesafe adı verilir. İzohipsler arasındaki yükseklik farkı, ardışık iki izohips değerinden daha büyük değerden daha küçük olan değerin çıkarılmasıyla bulunabilir. İzohips eşit yükseklik aralıklarıyla çizilir. Bu nedenle herhangi bir alanda iç içe geçmiş iki ardışık izohipsin kot farkı belirlendiğinde bu fark haritanın tamamında aynıdır.

Örneğin; Deniz kenarında 0 metre izohipsten sonra çizilen izohips kot değeri 20 metre ise iki izohips arasındaki kot farkı 20 metre olur. İzohipsler arasındaki kot farkı sabit olacağından çizilecek üçüncü izohipsin değeri 40 metre olacaktır.