Gazete Vatan Logo

Irak Bayrağı Anlamı Nedir? Irak Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Bayrak, şüphesiz her milletin kendi mücadelesini ve bağımsızlığını simgeleyen en önemli şeydir. Her ülkenin kendi bayrağı olduğu gibi bayrakların anlamları da vardır. O milletin, tarihi boyunca verdiği mücadeleler, savaşlar ve yaşadıkları zorlukların yanı sıra kendilerine özgü detayları da simgeleyebilir. İnternet üzerinde de bu alanda oldukça fazla araştırma yapılmaktadır.

Irak Bayrağı Anlamı Nedir? Irak Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Bayrağın anlamı ne, renkleri ne ifade ediyor gibi sorulara bakan oldukça fazla kişi vardır. Bu sorulardan biri de Irak bayrağı için sorulmaktadır. Irak bayrağının nasıl olduğu, hangi renklerden ve sembollerden oluştuğu, bu sembollerin, renklerin ne anlama geldiği ve Iraklılar için ne ifade ettiği merak edilmektedir. Dolayısıyla bu konuya açıklık getirebilmek için de internet üzerinden araştırma yaparlar.

Irak Bayrağı Anlamı Nedir?

Irak, yaklaşık 40 milyonun üzerinde nüfusa sahip olan bir Arap ülkesidir. Arap ülkelerinin neredeyse tamamında olduğu gibi Arap halkını temsil eden Pan-Arap renklerinden oluşan bayrakları vardır. Kırmızı, siyah, beyaz ve yeşil rengin yer aldığı bayraklarının Iraklılar için de önemi büyüktür.

Bayrakları, yatay üç farklı renkten oluşan şeritlere sahiptir. Ortasında ise yeşil renk ile Arapça Allahu Ekber yazar. Irak bayrağında yer alan renkler, birçok milletin bayrağında olduğu gibi bazı anlamlar içerir. Tarihinde birçok bayrak yer alan Irak'ın son kullanılan bayrağının kabul edilme tarihi ise 29 Ocak 2008'dir. Bu tarihten beri mevcut bayrak Irak Devleti tarafından kullanılır.

Haberin Devamı

Kullandıkları ilk bayrak ise 1922 yılında tasarlanmış, önerilmiş ve kabul edilmiştir. Daha sonra yaklaşık 6 farklı bayrak daha kullanan Irak, en son mevcut bayrağında karar kılmıştır. Özellikle kufi yazısı ile yazılan Allahu Ekber yazısı, diğer bayraklarından ayıran en önemli özelliğidir. Irak bayrağında yer alan detaylar ve anlamları, her millette olduğu gibi Irak milletinde de son derece öneme sahiptir.

Tarihinde birçok bayrak yer alan Irak, kullandığı son bayrağı 2008 yılında kabul etmiştir. Tarihi boyunca kullandığı bayrakların dışında önerilen ve tasarlanan ancak kabul edilmediği için yürürlüğe konmayan bayrak tasarımları da mevcuttur. Son bayraklarında yer alan İslam yeşili ile yazılmış Allahu Ekber yazısı, Irak bayrağındaki en önemli değişikliktir.

Irak Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Irak bayrağında yer alan dört rengin de Irak halkı için anlamı vardır. En altta yer alan siyah renk, 750 senesinde kurulmuş olan Abbasi hanedanlığını temsil eder. En üst kısımda yer alan kırmızı renk ise Memlük hanedanlığını temsil etmesi için kullanılır. Orta kısımda ise beyaz renk yer alır. Bayrakta yer alan beyaz renk ise özgürlüğü ve barışı simgeler.

Haberin Devamı

Beyaz rengin üzerinde ise yeşil renkte Arapça olarak "Allahu Ekber" yazısı vardır. Kufi harfleriyle yazılmıştır ve Irak halkını simgeler. Yazının yeşil renk tercih edilmesi ise İslam’ı simgelediği düşünülmesi ve İslam’la bağdaştırılmasından kaynaklanır.