Gazete Vatan Logo

Hollanda Bayrağı Anlamı Nedir? Hollanda Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Hollanda, Avrupa'nın refah seviyesi en yüksek olan 3 ülkesinden biridir. Ülkenin başkenti olan Amsterdam, tüm dünya tarafından bilinir. Hollanda bayrağı ise oldukça sade ama içerdiği mesajlar ile ülkeyi yansıtmaktadır.

Hollanda Bayrağı Anlamı Nedir? Hollanda Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Hollanda bayrağının tarihi aslında çok eskilere dayanır. İspanya'nın sömürgelerinden olan Hollanda, tarihte 80 yıl savaşları olarak adlandırılan savaşın galibi olarak bağımsızlığına ve bayrağına kavuşmuştur. Bayrakta bulunan her bir rengin özel bir anlamı bulunmaktadır.

Hollanda Bayrağı Anlamı Nedir?

Hollanda bayrağı, büyük savaşlar sonucu kazanılan zafer ile ilan edilmiştir. Bu yüzden bayrakta yer alan 3 renk, hem Hollanda halkının azimli ve cesaretli yapısını hem de barışı ve zorluklarla kazanılan özgürlük anlamlarına gelmektedir.

Hollanda Bayrağı Nasıl Oluştu?

Hollanda bayrağının tarihi, 16. yüzyıla dayanmaktadır. Hollanda, bağımsızlığını ilan etmeden önce bir bayrağa sahip değildir. Çünkü İspanya'nın sömürgesi altındaydı. Bu sömürge, 1568 yılında çıkan bir isyan ile savaşa dönüştü.

Savaş tam 80 yıl sürerek 1648 yılında Hollanda'nın zaferi ile sonuçlandı Tarihte büyük öneme sahip olan bu savaş, 80 yıl savaşları olarak geçmektedir. Savaşın kazanılması sonucu, Hollanda artım İspanya'dan ayrılarak bağımsız bir devlet haline gelmiştir. Bağımsızlığı ile birlikte bayrağını da ilan etmiştir. 

Haberin Devamı

Hollanda Bayrağı Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Hollanda bayrağını oluşturan temel unsurlar, renklerdir. Hollanda bayrağında herhangi bir desen, simge bulunmadığı için renklerin vermiş olduğu mesaj oldukça önemlidir. Hollanda bayrağında 3 ayrı renk bulunur ve bu renklerin her biri belirli anlamlar taşır. Hollanda bayrağında yer alan ilk renk kırmızıdır. Bu renk bayrağın ilk kabul edilişinde turuncu olup, Orange Prensi Hanedanlığını simgelemektedir.

Hollanda'nın bağımsızlığını kazanan bu hanedanlığın rengi bayrağa verilmiştir. Daha sonra kırmızı olarak kabul edilerek bağımsızlık ve halkın cesaretini simgelemektedir. Beyaz renk ise halkın dürüst ve saflığını simgelemektedir. Beyaz renk, aynı zamanda barışında simgesidir.

Uzun yıllar süren bir savaştan sonra kazanılan bağımsızlık, beyaz renk ile temsil edilmiştir. 3. şerit olan mavi renk, kardeşlik ve sadakati, özgürlük ve hoşgörüyü temsil etmektedir. Ayrıca eşitlik ve adalet anlamlarına da gelir. Hollanda bayrağında yer alan bu 3 renk, hem Hollanda yapısını hem de halkın yapısını anlatmaktadır.

Haberin Devamı

Hollanda Bayrağı Ne Zaman Kabul Edildi?

Hollanda bayrağı, tarihi çok eskilere dayanan bayraklardan biridir. İlk ortaya çıkış tarihi 1575 olarak kabul edilir. Bu tarihte kabul edilen bayrak ilk renkli tasvir halidir. Renklerde turuncu kullanılır. Daha sonraları 1596 yılında turuncu yerine kırmızı renk kabul edilir. Günümüze daha yakın tarih olan 1937 tarihinde yeniden onaylanarak 1949 yılında renkler standart hale getirilir. Günümüzdeki hali ile kullanılmaktadır.

Hollanda Bayrağı Nasıldır?

Hollanda bayrağı, oldukça sade, desensiz ve sadece renklerden oluşan bir bayraktır. Vermek istediği mesajı renkler ile iletir. Hollanda bayrağında 3 renk bulunur. Bunlar sırası ile kırmızı, beyaz ve mavidir. Renkler dikdörtgen şeritler halindedir. Birbirine sıralı olarak bayrağı oluşturur.