Gazete Vatan Logo

Halit Ziya Uşaklıgil Eserleri Nelerdir? Halit Ziya Uşaklıgil Eserleri'nin Özellikleri

Servet-i Fünun akımının en önemli temsilcilerinden biri olan Halit Ziya Uşaklıgil 1866 yılında İstanbul'un Eyüp semtinde doğdu. Romancılığıyla ön plana çıkan Halit Ziya Uşaklıgil, roman ve hikaye gibi kurgusal eserler dışında, tiyatro oyunu, anı ve gezi türünde de eserler kaleme almıştır. 

Halit Ziya Uşaklıgil Eserleri Nelerdir? Halit Ziya Uşaklıgil Eserleri'nin Özellikleri

İşte Halit Ziya Uşaklıgil Eserleri... 

1- Aşk-ı Memnu 

Yasak aşkın anlatıldığı Aşk-ı Memnu 1899 yılında yayımlandı. Yayımlandığı tarihten itibaren büyük ilgi gören kitap 2008 yılında Hilal Saral tarafından diziye uyarlandı. 

2- Bir Ölünün Defteri 

Halit Ziya Uşaklıgil'in ilk romanlarından biri olan Bir Ölünün Defteri'nde kadın erkek ilişkileri, savaş, yalnızlık ve göç gibi hem bireysel hem de toplumsal konular işlenmiştir. 

3- Mai ve Siyah 

İlk baskısı 1887 yılında yapılan Mail ve Siyah adlı romanda, değeri bilinmeyen sanatçıların yaşadıkları zorluklar yalın bir dille anlatılmaktadır. 

4- Kırık Hayatlar 

Cumhuriyet dönemi romanlarından biri olan Kırık Hayatlar, para ve mevki sahibi olmalarına rağmen mutluluğu bulamayan, bu nedenle sürekli arayış içerisinde olan insanların yaşadıkları gelgitleri konu ediniyor. 

Halit Ziya Uşaklıgil Eserlerinin Özellikleri

1- Servet-i Fünun akımının diğer temsilcileri gibi Halit Ziya Uşaklıgil de eserlerinde ağdalı bir dil kullanmıştır. 

2- Romanlarında Arapça ve Farsça tamlamaların yanı sıra fazla sayıda Fransızca kelime de bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

3- Halit Ziya Uşaklıgil'in romanlarında ve hikayelerinde olaylardan çok karakterlerin duyguları, düşünceleri ve gözlemleri ön plandadır. 

4- Yazarın eserlerindeki baş karakterler genellikle içe kapanık ve umutsuzdur. Bunda 1. Dünya Savaşı'nın etkisi de büyüktür. Yazar birçok romanında savaş sonrası yaşanan bunalımları karakterlerin gözünden aktarmıştır. 

5- Halit Ziya Uşaklıgil, aynı dönemde yaşayan birçok yazar tarafından eleştirilmiştir. Eleştirinin temel nedeni ise yazarın eserlerini çok ağır bir dille kaleme almasıdır. Daha sonrasında bizzat Halit Ziya Uşaklıgil, yazdığı romanları sadeleştirmiş, kitaplar bu şekilde yeniden yayımlanmıştır. 

6- Yazar toplumsal sorunlara çok fazla eğilmemiş, daha çok seçkin ve zengin zümrenin yaşadıkları olayları anlatmıştır. 

7- Halit Ziya Uşaklıgil, hiçbir eserinde mesaj verme kaygısı gütmez. Yazar "olanı olduğu gibi anlat" mottosuyla eserlerini kaleme almıştır. 

8- Romanlarında genellikle yazarların, şairlerin ve müzisyenlerin yaşamlarından kesitler sunmuştur. 

Haberin Devamı