Gazete Vatan Logo

Haçlı Seferleri Nedir, Nedenleri Nelerdir? Haçlı Seferleri Sonuçları Nelerdir?

Haçlı seferleri aynı zamanda haçlı akınları olarak bilinir. 1096-1270 yılları arasında farklı zaman dilimlerinde gerçekleşmiş seferler olarak öne çıkar. Özellikle Avrupalı Katolik Hıristiyanların Ortadoğu toprakları üzerinde siyasi ve askeri kontrol elde edebilmek için yapmış oldukları seferlerdir.

Haçlı Seferleri Nedir, Nedenleri Nelerdir? Haçlı Seferleri Sonuçları Nelerdir?

Kendine göre kutsal olan yerleri Müslümanların almak amaçlı gerçekleştirmiş oldukları bu seferler, Ortadoğu toprakları odaklı şekilde gerçekleşmiştir. Bu sebepten dolayı 8 defa ele alınan bir sefer olarak anlatmak mümkün. Bunlardan bazılarında galip gelmişler bazılarında ise mağlup olarak geri çekilmişlerdir.

Haçlı Seferleri Nedir?

1096 ve 1270 yılları arasında gerçekleşen Haçlı Seferleri, Avrupa'da Katolik Hristiyanların Ortadoğu topraklarını ele geçirmek amaçlı gerçekleştirmiş oldukları seferlerdir. Özellikle Müslümanlara karşı gerçekleştirilen bu seferler 8 defa yapılmıştır.

Kutsal toprakları almak felsefesi altında yapılan bu seferler, bazıları başarılı bazıları ise başarısız bir şekilde sonuçlanmıştır. O dönem hizmet veren Papa'nın çeşitli vaatleri ve istekleri doğrultusunda gerçekleştirilen bir sefer olduğunu ifade etmek mümkün.

Haçlı Seferleri Nedenleri Nelerdir?

Kendilerince Kutsal Topraklar olarak ifade ettikleri Haçlı Seferleri, altında Avrupalı ülkeler için belli bir alt amaç saklıyordu. Yani bu durumun temelinde birçok farklı neden olduğunu ifade etmek mümkündür.

Haberin Devamı

- Fakir Avrupalıların Zengin İslam ülkelerinin kaynaklarını ele geçirmek.

- Özellikle Türk ve İslam ülkelerini elinde bulunan önemli ticaret yollarını almak.

- Avrupa'da ortaya çıkan işsizlik sorununa çözüm bulmak.

- Feodalite ile beraber halkın yoksun düşmesi

- Baharat ve İpek Yolları'nın Müslümanların eline geçmiş olması

Genel çerçevede bu tür sebepler ile beraber Haçlı Seferleri yüzyıllar içerisinde 8 defa yapılmıştır. Genel olarak ise Avrupalı kayıp Katolik Hristiyanlar bu seferlerin büyük bir çoğunluğunda hezimete uğramıştır. Her ne kadar istediklerini tam olarak alamasalar bile, her iki taraf da yine ciddi zarara uğramıştır. Tabii dünyayı değiştirme noktasında Haçlı Seferleri büyük bir öneme sahiptir.

Haçlı Seferleri Sonuçları Nelerdir?

Avrupa ile Anadolu ve Orta Doğu arasında ciddi bir savaşa neden olan Haçlı Seferleri, bununla beraber birçok farklı sonuç doğurmuştur. Ancak sonuçları özellikle dünyayı değiştirmekle kalmamış, önemli devrimlere neden olmuştur.

Haberin Devamı

- Avrupa halkının kiliseye ve papaya olan güven önemli oranda sarsılmıştır.

- Trabzon Rum Pontus İznik Rum Devletleri kurulmuştur.

- Krallıklar ile beraber kilise önemli oranda güç kaybetmiştir.

- Burjuva kesimi önemli oranda Avrupa'da güç kazanmıştır.

- Matbaa ve barut gibi önemli icatlar Avrupa ülkelerine gelmiştir.

Bu şekilde önemli sonuçları ile beraber Haçlı Seferleri dünyayı değiştirme noktasında önemli bir yere sahiptir. Sadece Avrupa değil aynı zamanda Osmanlı Devleti ve Orta Doğuyu da önemli oranda etkilediğini söylemek mümkün. Özellikle Haçlı Seferleri'nin bazılarında Osmanlı Devleti Avrupa kapılarını dayanarak ciddi anlamda tehdit etmiştir. Bu yönüyle de Haçlı Seferleri dünya tarihi açısından önemli bir potansiyel teşkil ediyor.