Gazete Vatan Logo

Doğalgaz yardımı nasıl alınır, ne zaman verilecek? 1000 TL doğalgaz yardımı kimlere verilir?

Çalışan vatandaşları fatura borçlarını silecek yeni düzenleme yürürlüğe girdi. 2023 yılı Haziran ayına kadar çalışanların maaşlarına 1.000 TL ek ödeme yapılacak. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeme yapan işverenler için vergi indirimi yapılacağı söylendi. Peki, Doğalgaz yardımı nasıl alınır, ne zaman verilecek? 1000 TL doğalgaz yardımı kimlere verilir?

Doğalgaz yardımı nasıl alınır, ne zaman verilecek? 1000 TL doğalgaz yardımı kimlere verilir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca hayata geçirilen “Doğalgaz Tüketim Desteği” ödemeleri kapsamında çalışanlara 1000 TL doğalgaz yardımı verilecek. Resmi Gazete’de yayımlanan karar doğrultusunda özel ve kamuda çalışan vatandaşlara destek ödemesi yapılacak. Milyonlarca çalışana gelir vergisi ve sigorta prim kesintilerinden tabi tutularak doğalgaz destek ödemesi yapılacak.

DOĞALGAZ YARDIMI NASIL ALINIR, NE ZAMAN VERİLECEK?

Asgari ücretli ve çalışan kişilerin maaşlarından kesilen 178,4 TL gelir vergisiyle birlikte SGK priminden kesilen 454,6 TL artık alınmayacak. Bu kapsamda 633 TL’lik ödeme çalışanların maaşlarına eklenecek. İşverenler vergi ve SGK primlerinin aylık ödemelerinde 1000 TL'lik kısmını işçinin maaşına ekleyecek. 

Bakan Yanık, Doğal Gaz Tüketim Destek Programı kapsamında başvuruların e-Devlet üzerinden sürdüğünü ifade etti.

ÖDEMELER NAKİT OLARAK YAPILACAK

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş çalışan vatandaşların maaşına 1000 TL'ye kadar doğalgaz ve elektrik desteği veren firmalar için gelir vergisi ve sigorta priminde indirim yapılacağı açıklandı. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeme yapan işverenler için vergi indirimi yapılacağı söylendi.

Haberin Devamı

KİMLER DESTEK ÖDEMESİNDEN YARARLANACAK?

Çalışan kişilere yönelik yapılan yeni düzenleme kapsamında doğalgaz destek ödemeleri işverenler tarafından yapılmaktadır. Ancak ödemelerin yapılması işverenler için zorunlu değildir. Yani yapılacak ödemelerden tüm özel sektör çalışanlarını kapsamıyor.

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI DOĞALGAZ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPACAK?

Özel sektör çalışanları için yapılan düzenlemeye göre hazine, asgari ücretlinin ve çalışanların maaşlarından kesilen 178,4 TL gelir vergisi ile SGK priminden kesilen 454,6 TL’den vazgeçiyor. 633 TL’lik bu rakam, çalışanın maaşına eklenebilecek. Ayrıca, işverenler, çalışanlara daha önce vergi ve SGK primi ödeyerek yaptıkları bu ödemelerin aylık 1.000 TL’ye kadar olan kısmı için artık vergi ve SGK primi ödemeyecek, yani işveren 1000 TL doğalgaz yardımını 2023 yılı haziran ayına kadar işçinin maaşına ekleyebilecek.

Haberin Devamı

Doğalgaz ve elektrik desteğiyle hem işverenler hem de çalışanlar rahatlığa ulaşmış olacak. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 Temmuz 2023 tarihine kadar elektrik ve doğalgaz yardımı yapan işverenler vergi indirimi alacak. 1.000 TL’ye kadar yapılan yardımlar bu indirimi kapsayacak.

İşverenler çalışanlarına yemek yardımını nakdi olarak verdikleri takdirde bu ücretin vergisinden istisna tutulacak. Günlük 34 lira (+KDV) olan yemek ücretini işverenler çalışanlarına yemek kartı ile verebiliyorken bu uygulama ile bu bedel 2022 yılı için 51 lira (+KDV) olacak.

Bakan Yanık, Doğal Gaz Tüketim Destek Programı kapsamında başvuruların e-Devlet üzerinden sürdüğünü ifade ederek, “Desteğimizden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız, sistem üzerinden Bakanlığımızca sunulan ‘Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti’ ekranından gerekli bilgileri doldurarak başvuru yapabilecek. Bu kapsamda hali hazırda doğal gaz arzı sağlanan yerleşim yerlerinde ikamet eden ve hanesinde mesken türü doğal gaz aboneliği bulunan vatandaşlarımıza bu desteğimizi sunacağız” dedi.

Doğalgaz Tüketim Desteği’ne https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti adresinden başvuru yapılabilecek.

Haberin Devamı

DOĞALGAZ DESTEĞİ BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ