Gazete Vatan Logo

Cengiz Aytmatov Eserleri Nelerdir? Cengiz Aytmatov Eserleri'nin Özellikleri

Kırgız Edebiyatının en önemli isimlerinden birisi de Cengiz Aytmatov olmaktadır. Pek çok edebi esere sahip olan Cengiz Aytmatov dünya edebiyatının da yakında tanıdığı isimlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Eserlerini Kırgızca ve Rusça olarak kaleme alan Cengiz Aytmatov eserlerinde genellikle aşk, dostluk ve savaş dönemindeki kahramanları ele almıştır. Eserleri ile tüm dünyada adını duyuran önemli isimlerden birisi olarak karşımıza çıkan yazarlardan birisidir. 

Cengiz Aytmatov Eserleri Nelerdir? Cengiz Aytmatov Eserleri'nin Özellikleri

Cengiz Aytmatov ünlü bir Kırgız yazarıdır. Aynı zamanda çevirmen ve politikacı olan Cengiz Aytmatov 12 Aralık 1928yılında Kırgızistan'ın Talas Eyaletinde doğmuştur. Bişkek'de Veterinerlik Fakültesinden mezun olduktan sonra 1952 yılında yazarlığa başlamıştır. 1959 yılında Kırgız Pravdası gazetesinde muhabir olan Cengiz Aytmatov daha sonra Povesti Gori Stepey adlı öykü kitabı ile ün kazanmıştır. Bu eseri ile Cengiz Aytmatov Lenin ödülüne layık görülmüştür. 

Cengiz Aytmatov Eserleri Nelerdir?

Cengiz Aytmatov yazdığı eserler ile hem Türk Edebiyatında hem de Dünya Edebiyatında adını duyurmayı başarmıştır. Cengiz Aytmatov eserlerinden bazıları şunlardır:

- Dağlar Devrildiğinde-Ebedi Nişanlı

- Darağacı

- Gün Olur Asra Bedel

- Selvi Boylum Al Yazmalım

- Elveda, Gülsarı

- Cemile

- İlk Öğretmenim

- Kızıl Elma

- İlk Turnalar

- Çocukluğum

- Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek

- Hiroşimalar Olmasın

- Sultan Murat

- Dişi Kurdun Rüyaları

- Kassandra Damgası

- Dağlar ve Steplerden Masallar

- Beyaz Gemi

- Zorlu Geçit

- Yüzyüze

Cengiz Aytmatov Eserlerinin Özellikleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Cengiz Aytmatov eserlerinde mitolojiye yakın durmuştur. Cengiz Aytmatov mitolojiyi çağdaş bir zeminde sentezleyerek yeniden yaratmıştır. Eserlerinde mitlere, efsanelere ve halk hikayelerine de göndermeler yapmıştır. 1966 yılından sonra eserlerini hep Rusça olarak kaleme almıştır. Eserleri ise 176 farklı dile çevrilmiştir.

Cengiz Aytmatov Elveda Gülsarı ve Dişi Kurdun Rüyaları romanlarında sadece insanlardan bahsetmemiştir. Ayrıca hayvanların da psikolojisini başarılı bir şekilde anlatmıştır. Romanlarında kurt ve at gibi hayvanlara yer veren onlara insani özellikler atfetmiştir. Cengiz Aytmatov bunu yaparak oldukça başarılı olmuş ve dünya üzerinde sayılı yazarlardan birisi olarak hala eserleri okunmaktadır.