Gazete Vatan Logo

Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir? Canlıları Cansızlardan Ayırma Yöntemleri...

Hem biyolojik olarak hem de fizyolojik açıdan canlıların birçok farklı ortak özellikleri bulunur. Bu özellikler bütün canlıların dünya üzerinde yaşaması ve bu koşullarda hayatını sürdürmesi sebebiyle ortaya çıkar. Elbette pek çok açıdan farklılıklar olsa bile önemli ölçüde ortak özellikler yer almaktadır. Canlı fizyonomisinin en küçük yapı taşından en büyük yapı taşına kadar pek çok benzerlik bu konuda önemli yer taşır. Örneğin hücresel yapı, metabolizma ya da beslenme ve solunum gibi ortak özellikler büyük öneme sahiptir. Yaşanan evrimleşme ile birlikte bu canlılarda birçok değişiklik ortaya çıksa bile, önemli ölçüde ortak özellikler kaldı.

Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir? Canlıları Cansızlardan Ayırma Yöntemleri...

Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir?

Yapısal olarak canlılar birçok değişik ortak özellik gösterir. Bu ortak özellikler daha çok yaşamı devam ettirebilmek amaçlı öne çıkan biyolojik yapılardır. Yüz binlerce yıl içerisinde gerçekleşen evrimin yanında, özellikle biyolojik açıdan canlılığın devam etmesi için ortak özellikler önemli yer taşımaktadır.

- Hücresel yapı

- Metabolizma

- Solunum

- Beslenme

- Homeostazi (İç denge)

- Boşaltım

- Sindirim

- Dolaşım

Tüm bu özellikler yaşamın devam edilmesi ve canlıların hayatını sürdürmesi için ortak özellikler göstermektedir. Çünkü bu ortak özellikler dünya üzerindeki çevresel faktörlere bağlı olarak evrimleşmiş ve şekillenmiştir. Böylece tek hücreli canlılar, hayvanlar ve bitkiler ve insanlar olmak üzere pek çok tür üzerinden önemli ortak özellikler yer alır.

Canlıları Cansızlardan Ayırma Yöntemleri

Belli başlı özellikleri aramak suretiyle canlılar ile cansızlar arasındaki farkı bulmak mümkün. Eğer canlı varlıklar üzerinde belli başlı özellikler gözlemleniyorsa bu canlı olarak ifade edilir. Canlılarda yer alması gereken özellikler gözlemlenmiş olursa o zaman bunlar cansız olarak bilimsel açıdan değerlendirilir. O yüzden bu durum canlıların ortak özellikleri kapsamında ele alınır ve tanımlanır.

Haberin Devamı

- Solunum yapıp yapmama durumu

- Beslenme işlevi

- Büyüme ve gelişme olup olmadığı

- Çoğalma

- Hareket kabiliyeti

- Ölüm gibi unsurlar

Eğer bir varlık ve nesne kapsamında yukarıdaki unsurlar yer almıyorsa, canlı varlık sınıfına kabul edilmezler. Özellikle genelde cansız varlıklar herhangi bir şekilde hareket etmeden sabit biçimde dururlar. Aynı zamanda dış etkenlerden etkilenmek suretiyle fiziki olarak değişimler gösteriler.

Canlıların Ortak Özelliklerinin Önemi Nedir?

Yaşamın devam edebilmesi ve canlıların hayatını sürdürmesi öne çıkan ortak özellikleri ile ifade edilir. Bunlar özellikle yaşamın temel yapıtaşları içerisinde gelir. Aynı zamanda bu ortak özellikler bir döngü şeklinde ön plana çıkmaktadır. Sadece belli türlerin değil bütünüyle canlı yaşamın Dünya üzerinde hayatına devam edebilmesi açısından ortak özellikler çok önemlidir.

Haberin Devamı

Özellikle Hücresel yapı, beslenme, boşaltım, sindirim ve dolaşım gibi unsurlar en önemli ortak özellikler arasında gelir. Bu durum insanlar ve hayvanlar ile beraber bitkiler ya da tek hücreli canlılardan farklı organizmalara kadar ele alınabilir. Elbette işleyiş bakımından canlıların ortak özellikleri farklılıklar yaratabilir. Fakat görev genelde aynıdır.