Gazete Vatan Logo

Bozkurt Destanı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bozkurt Destanı Ne Anlatır, Özellikleri Nelerdir?

Edebiyatta bulunan birçok farklı destan olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Destanlar genel olarak doğal destan ve yapay destan olarak iki farklı kategoride incelenmektedir. Bozkurt destanı aynı zamanda türeyiş destanı olarak da bilinmektedir. Bozkurt destanının bilinmekte olan bir diğer ismi ise Göktürk destanı olarak ifade edilebilir. 

Bozkurt Destanı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bozkurt Destanı Ne Anlatır, Özellikleri Nelerdir?

Bozkurt Destanı Nedir?

Bozkurt destanının bilinen diğer isimleri ise Göktürk destanı veya türeyiş destanı olarak da bilinmektedir. Orta Asya'da hükümdarlık sürdürmekte olan Göktürklerin bir düşman baskınının ardından hayatta kalan tek bir genç ve dişi bir kurt olduğuna inanılır. Aynı zamanda hayatta kalan genç ve dişi kurttan tekrar türediklerine inanılmaktadır. 

Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip olan Bozkurt destanının, bozkurttan türeyiş inancına dayandığını söylemek mümkün olmaktadır. Bilinmekte olan en önemli iki Köktürk destanından birisi olarak bilindiği söylenebilir. Bozkurt destanı aynı zamanda Türklerin var oluş destanı olarak da nitelendirilmekte olan bir destan olma özelliğine sahiptir. 

Bozkurt Destanı Özellikleri Nelerdir?

Köktürk destanları arasında yer alan bozkurt destanının sahip olduğu özelliklerden bir tanesinin en önemli iki Köktürk destanından birisi olması olarak ifade edilmesi mümkün olmaktadır.

Bozkurt destanı, mitolojik bir destan olma özelliğine sahiptir.

Bozkurt destanı aslında Ergenekon destanının başlangıcı olma özelliğine de sahiptir.

Haberin Devamı

Bozkurt destanı Çin kaynaklarında da yer almış olan bir destan olarak bilinmektedir. 

İki ayrı söyleniş biçimi bulunduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. 

Bozkurt destanının bilinen farklı kaynaklarda farklı şekillerde anlatıldığını söylemekte mümkün olmaktadır. Türk mitolojisinde en yaygın olarak bilinen hali ise bir bozkurt ile türeyerek yeniden soyun çoğalması şeklinde olduğu bilinmektedir.

Bozkurt Destanı Ne Anlatır, Özellikleri Nelerdir?

Bozkurt destanının iki farklı söyleyiş şekli bulunmaktadır. Bizim kaynaklarımızda yer alan bozkurt destanında Hunların bir boyu olarak bilinmekte olan Türk boyunun rahat içerisinde yaşadıkları bir dönemde birden düşmanların saldırısına uğradıkları söylenmektedir.

Düşmanların saldırısı sonrasında ise hiç kimse sağ kalmamıştır. Küçük bir çocuk ise yapılan bu saldırı sonrasında sağ kalmıştır. Çocuğu bulduklarında ise öldürmek yerine yaralayarak bir dereye atmaya karar vermişlerdir. 

Haberin Devamı

Bir bozkurt ise çocuğu bulmuş, yaralarını sarmış ve besleyip büyütmüştür. Zaman geçtikçe ise bozkurt tarafından beslenen çocuk büyümüş ve gelişmiştir. Sonrasında düşmanlar tarafından çocuğun büyüdüğü ve ölmediği öğrenilmiştir.

Tekrar dönerek çocuğu öldürmek istemişlerdir. Ardından bozkurt bunu hissederek çocuğu Altay dağlarına götürmüştür. Burada ise evlendiler ve 10 tane oğlan çocuk doğurdu. Ardından ise her birinden birer boy türemiştir.

Bozkurt destanı, Türklerin yok olmak üzereyken yeniden doğuşlarının bir destanı olarak bilinmektedir.

Türk mitolojisinde bozkurt destanının oldukça önemli bir yer tuttuğunu söylemek de mümkün olmaktadır. 

Çince dile getirilen 3 farklı mitolojik hikayenin de ortak adı olma özelliğine sahip olduğu bilinmektedir. 

Göktürklere ait olduğu bilinen bir destandır. 

Aşina soyunun yaratılış destanı olarak bilindiğinin söylenmesi de mümkün olmaktadır.