Gazete Vatan Logo

Biyocoğrafya Nedir, Neleri İnceler? Biyocoğrafyanın Alt Dalları Nelerdir?

Biyocoğrafya, bitki ve hayvan türlerinin dağılımı ve bu dağılımın fiziki nedenlerini incelemektedir. Biyo ve coğrafya olmak üzere iki kelime üzerinden ortaya çıkan bilim dalı yaşamı temel alan bir bilim dalı olarak karşımıza çıkar.

Biyocoğrafya Nedir, Neleri İnceler? Biyocoğrafyanın Alt Dalları Nelerdir?

Biyocoğrafya Nedir, Neleri İnceler?

Coğrafya farklı alt dallar üzerinden dünyadaki canlı ve cansız her şeyi inceleme alanına alır. Her bir alt dal farklı amaç taşır ve dünyayı anlamlandırma amacı vardır. Bitki ve hayvan türlerinin dağılımlarını, bu dağılımların nedenlerini inceleyen coğrafya alt bilim dalı biyocoğrafyadır.

Hangi hayvan ve bitki türlerinin hangi bölgelerde yaşadıklarıyla birlikte neden o bölgelerde yaşadıkları da biyocoğrafyanın inceleme alanındadır. Biyocoğrafya, bitki ve hayvanların neslinin tükenmemesi adına oldukça önemlidir. Farklı bilim dallarından da yardım alan biyocoğrafya en çok zooloji, ekoloji, klimatoloji ve botanik bilimlerinden yardım alır. 

Biyocoğrafyanın Alt Dalları Nelerdir?

Biyocoğrafyayı üç farklı alt dal üzerinden ele almak mümkündür. Biyocoğrafyanın alt dalları tarihsel biyocoğrafya, ekolojik biyocoğrafya ve analitik biyocoğrafyadır. Tarihsel biyocoğrafya daha çok hayvan ve bitki çeşitlerinin farklı zaman dilimlerindeki dağılım ve nedenlerini incelemektedir. Ekolojik coğrafya iklim şartlarına bağlı bir şekilde bu iklimlerin dağılımlarını incelemektedir.

Haberin Devamı

Analitik coğrafya ise sayısal verilerle ilgilidir ve bitki ve hayvan dağılımı, nedenleri ile beraber sayısal olarak veriler ortaya koyar. Biyocoğrafyaya yardımcı olan alt dallar ise klimatoloji, tıp, zooloji, botanik, biyoloji, pedoloji, jeoloji ve jeomorfoloji olarak karşımıza çıkar.

Biyocoğrafyanın Tanımı Ne Demek?

Fiziki coğrafyanın alt bilim dalı olarak karşımıza çıkan biyocoğrafya hayvan ve bitki dallarının dünyadaki dağılımını incelemektedir. Bitki ve hayvanların dünyadaki dağılımı ile beraber bu dağılımın nedenleri de inceler ve anlamaya çalışır. Özellikle de çeşitliliği ve canlı türü nesillerinin tükenmemesi için önemli bir bilim dalıdır.

Biyocoğrafya araştırmasını yaparken farklı bilim dallarından da yardım almaktadır. Biyocoğrafya bilim dalına yardım eden diğer alt dallar zooloji, botanik, biyoloji, tıp, pedoloji, klimatoloji, jeomorfoloji, jeoloji ve ekolojidir. 

Biyocoğrafyanın Önemi Nedir?

Haberin Devamı

Dünyadaki canlı çeşitliliğinin devam etmesi ve bu canlıların anlaşılabilmesi için biyocoğrafya en önemli bilimlerden biridir. Biyocoğrafya sayesinde canlı türlerinin hangi koşulları tercih ettikleri ve neden o koşulları seçtikleri anlam kazanır. Özellikle canlı çeşitliliği ve canlı türlerinin nesli açısından önemli bir bilimdir.

Biyocoğrafya, coğrafyanın alt dalları arasındadır ve farklı alt dallardan da faydalanır. Araştırma konusunda faydalandığı diğer alt bilim dalları arasında biyoloji, genetik, klimatoloji, zooloji, botanik, tıp, jeomorfoloji ve jeoloji yer alır.