Gazete Vatan Logo

Birleşik Cümle Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Cümle Örnekleri...

Dilimizde kullanmakta olduğumuz cümle yapılarının değişiklik gösterdiğini söylemek mümkün olmaktadır. Bir ana cümlenin yanında anlam bakımından tamamlayan bir veya daha fazla yardımcı cümlenin bulunması durumunda ise birleşik cümleden bahsetmek mümkün olmaktadır. Birleşik cümle yapısında yüklemin haricinde yargı bildiren başka sözcüklerinde bulunduğunu söylemek mümkündür. 

Birleşik Cümle Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Cümle Örnekleri...

Birleşik Cümle Nedir?

Birleşik cümle, esas yargının bulunduğu temel cümle ile onu anlam bakımından tamamlayan bir veya daha fazla yan cümleden oluşmaktadır. Farklı bir şekilde birleşik cümleyi ifade etmek gerekirse içinde birden fazla yargı bulunan cümle olarak ifade edilmesi de mümkün olmaktadır. Birleşik yapılı cümlelerde bir cümle diğer bir cümlenin başlangıcı olabilmektedir. 

Birleşik cümlelerde de yan cümlelerin yüklemlerinin tam bir yargı bildirmesi gerektiğini söylemek mümkün olmaktadır. Birleşik cümlelerde, temel cümleye bağlı olarak bulunan yan cümlelerin temel cümlelerin anlamını güçlendirmek gibi bir özelliğe sahip olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Birleşik cümleyi oluşturan cümlelerin ise basit cümleler olduğunu söylemekte mümkündür.

Birleşik cümle yapısının 3 farklı şekilde oluşturulduğunun söylenmesi de mümkün olmaktadır. Birleşik cümle; şartlı bileşik cümle, iç içe bileşik cümle ve ki'li bileşik cümle olarak üç farklı şekilde incelendiğinin söylenmesi de mümkün olmaktadır. Genel olarak yan cümleler bir yargıya sahip olsalar bile anlam bakımından temel cümleye bağlı olarak ifade edilebilmektedir. 

Haberin Devamı

Birleşik Cümle Özellikleri Nelerdir?

Birleşik cümlelerin genel olarak benzerlik göstermekte olan ortak özelliklere sahip olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Birleşik cümlelerin genel olarak temel bir cümleyle içinde kullanılan yardımcı cümlelerden oluştuğunu söylemek mümkündür. Genel olarak ise Türkçe de yer alan birleşik cümlelerin birbirinden farklı özelliklere sahip olduğu söylenebilir. 

Birleşik cümlede bir ana cümle ve ana cümleye bağlı olarak bir veya daha fazla da yardımcı cümle bulunmaktadır.

Cümlelerde ana yüklemin haricinde yargı bildirmekte olan farklı cümlelerde bulunmaktadır. 

Birleşik cümlelerin özelliklerinin bilinmesi durumunda cümle yapılarının da buna uygun bir şekilde oluşturulabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. 

Birleşik cümlelerde yan cümlenin ögelerinin yüklem ve gizli özne olduğunu söylemek mümkündür.

Çoğu zaman birleşik cümlelerde kelime öbekleri de kullanılabilmektedir.

Haberin Devamı

Detaylı bir anlatım yapılırken genel olarak birleşik cümle kullanımı tercih edilmektedir. Bu nedenle bileşik cümle özelliklerinin iyi bir şekilde bilinmesi gerekir.

Birleşik Cümle Örnekleri 

Birleşik cümle yapısının dilimizde sıklıkla kullanılmakta olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Aynı zamanda birleşik cümlelerin birbirinden farklı türlere sahip olduğu da bilinmektedir. En fazla bilinmekte olan ve yaygın bir şekilde kullanılmakta olan birleşik cümle türlerinden birisi de şartlı bileşik cümle olarak ifade edilebilir. Özellikle şartlı bileşik cümlelerin içerisinde şart kipi bulunduğu bilinmektedir.

Sabah erken uyandım ki kahvaltı yapayım.

Görüşme yaptığım kişi dün aradık biz sizi dedi.

Gün içerisinde zamanım olsaydı seni parka götürecektim.

Sporu seviyorum ama antrenmanları tamamlamak zor geliyor.

Balkonun kapısını kapalı tutmalısın ki içerisi soğumasın.