Gazete Vatan Logo

Belgrad Antlaşması Özeti Ve Önemi... Belgrad Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Belgrad Antlaşması, Osmanlı Devleti döneminde imzalanan önemli antlaşmalardan biridir. Bu tarihi antlaşmanın önemi içermiş olduğu maddelerden kaynaklanır. Neden ve sonuçları, bugünkü Türkiye'nin oluşmasında önemli role sahiptir.

Belgrad Antlaşması Özeti Ve Önemi... Belgrad Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Belgrad Antlaşması Özeti ve Önemi

Belgrad Antlaşması, Osmanlı Devleti'nin son kez toprak kazandığı önemli bir antlaşmadır. 1736 yılında sınır anlaşmazlıklarını bahane ederek Rusya devletinin, Osmanlı Devletine savaş açması ile antlaşmanın tarihi başlamaktadır. Daha sonra Avusturya'da Rusya ile müttefik olarak savaşa katılmıştır.

Osmanlı topraklarına hızlı bir şekilde hücuma geçen Avusturya, ardı ardına yenilgi alarak Fransız elçisi aracılığı ile barış görüşmeleri talep etmiştir. Bunun üzerine ateşkes ilan edilerek bir barış antlaşmasının imzalanmasını istemiştir.

Belgrad Antlaşması bu savaşı bitiren antlaşmadır. Antlaşmanın en büyük önemi Osmanlı Devletinin son kez toprak kazanmış olması ve Batılı devletler ile mücadele edebilecek güçte olduğunun kanıtı olmasıdır. 

Belgrad Antlaşması Tarihi ve Maddeleri

Belgrad Antlaşması, 1. Mahmud döneminde imzalanmıştır. Antlaşmanın tarihi ise 18 Eylül 1739 olarak tarihe geçerken Rusya'nın imzalaması da 3 Ekim 1739 olarak tarihe geçmiştir. Belgrad Antlaşması, sadece ateşkes olarak değil aynı zamanda birçok maddenin de kabul edilmesini sağlamıştır. Osmanlı Devletinin yararına olan bu antlaşmanın maddeleri ise şöyledir;

Haberin Devamı

Bu antlaşmaya göre Avusturya Devleti, Pasarofça Anlaşması ile almış olduğu Kuzey Sırbistan, Küçük Eflak ve Belgrad'ı geri verecek.

Belgrad antlaşması 27 yıl süre zarfında geçerli olacak.

Ruslar, Kırım ve Eflak'tan çekilecek.

Karadeniz'de bulunan Rus savaş ve ticaret gemileri çekilecek, Rusya Karadeniz'de savaş ve ticaret gemisi bulundurmayacak.

Azak kalesi yıkılmak şartı ile Ruslara verilip etrafı boşaltılacak.

Kabartay Bölgesi, bu antlaşma ile tarafsız bölge ilan edilecek.

Rus Çarı, Avusturya ve Fransa kralına protokol olarak denk sayılacak.

Belgrad Antlaşması Tarafları

Tarihte önemli bir yere sahip olan Belgrad Antlaşması, Osmanlı Devleti döneminde imzalanan antlaşmalardandır. Belgrad Antlaşması, ilk olarak Osmanlı ve Avusturya Devleti arasında imzalanmıştır. Daha sonra taraflara Rusya Devleti de eklenerek tarihe Belgrad Barış Antlaşması olarak geçmiştir.

Haberin Devamı

Belgrad Antlaşması Nedenleri ve Sonuçları

Belgrad Antlaşması, Belgrad yakınlarında gerçekleşen muharebe sonucunda Osmanlı Devletinin kazanması ile imzalanmıştır. Bu muharebe sonucunda Semendire, Adakale ve Belgrad, Osmanlı Devletinin eline geçmiştir. Yaşanan bu olaylardan sonra Avusturya Devleti ateşkes ilan ederek Belgrad Antlaşması imzalamayı kabul etmiştir. Belgrad Antlaşması sonuçları ise şu şekildedir;

Belgrad Antlaşması, Karadeniz bölgesini ilgilendiren en önemli antlaşmalardan biridir. Bu antlaşma sonucunda ise Karadeniz'in bir Türk gölü olduğu yeniden kabul edilip onaylanmıştır. Bu antlaşma sayesinde bu durum kesin olarak kabul edilmiştir.

Bu antlaşmanın imzalanması ve Karadeniz'in Türk Gölü olmasının kabulü ile birlikte Rusya Devletinin de Karadeniz hayalleri son bulmuş ve yenilgiyi kabul etmek zorunda kalmıştır. Ayrıca bölgede yer alan savaş ve ticaret gemilerini geri çekmesi sağlanmıştır.