Gazete Vatan Logo

Bakı Nedir, Neye Denir? Bakı Neden Önemlidir? Bakı Yönü Nasıl Belirlenir?

Bakı, güneş ışınlarının düşe açısında bağlı olan ve sıcaklık üzerinde etkili olan bir özelliktir. Eğimli yamaçların güneş ışığına karşı konumuna da bakır adı verilmektedir. 

Bakı Nedir, Neye Denir? Bakı Neden Önemlidir? Bakı Yönü Nasıl Belirlenir?

Bakı Nedir, Neye Denir?

Bakı, güneş ışınlarının düşme açısıdır ve sıcaklığı etkileyen bir özellik olarak karşımıza çıkar. Güneş ışınlarının düşme açısı eğimin derecesine göre farklı olabilir. Türkiye'de dağların güney kısma bakan yamaçları kuzeye bakan kısımlardan daha sıcaktır. Buna da bakı faktörü adı verilir. Eğimli yamaçların güneş ışınlarına karşı konumuna bakı denmektedir.

Genelde ev bakan kişiler evin konumuna dikkat ederken bakısını sorarlar. Bu sayede evin hangi saatlerde ne kadar güneş alacağını anlamak mümkündür. Bakı etkisinin görüldüğü yerlere güneş daha diş açı ile geldiği için güneş enerjisinden daha fazla faydalanması mümkündür. 

Bakı Neden Önemlidir?

Bölgede yer alan dağların güneş aldığı göne yani güneşe bakan kısmına bakı denir. Enlem etkisi ve matematiksel konumla oluşan bakı coğrafi bir özelliktir. Bakı, bir yerin güneş alması yani güneşe maruz kalması süresini belirlediği için özellikle ev kiralayan ya da satın alan kişiler tarafından önemlidir. Yön bulma konusunda da önemli bir özellik olan bakı sıcaklık ortalaması hakkında da bilgi vermektedir 

Haberin Devamı

Bakı Yönü Nasıl Belirlenir?

Bakı kuzey yarımkürede dağların güney kısmı olurken Güney yarımkürede de dağlarım kuzey kısmına denk gelir. Bu durum matematik konumu ile açıklanan bir durumdur. Bakı genelde yerleşmeyi etkileyen fiziki faktörler arasında kabul edilir. İnsanlar yerleşim yerlerini bakı özelliklerine bakarak kurarlar ve ev seçiminde de bakıyı dikkate alırlar. 

Bakı Etkisi Ne Demek?

Bakı, dağ yamaçlarının güneşe bağlı olan durumu sonucu ortaya çıkmaktadır. Kuzey yarıkürede güney, güney yarıkürede ise kuzey kısım bakıya denk gelmektedir. Enlem etkisi sonucu ortaya çıkan bakı etkisi coğrafyada matematik konum ile açıklanmaktadır. Özel konum sonucunda da bakı etkisinin değişebileceğini söylemek mümkündür.

Bir bölgede bulunan tepe ya da dağ gibi yükseltilerin güneşe dönük yönüne yani ışınları alış açısına bakı denir. Sıcaklığı etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğu için bakı yerleşim düzenini ve tercihini etkilemektedir. 

Haberin Devamı

Bakı Etkisinde Olan Yerleri Özellikleri Nelerdir?

Güneşlenme süresi fazla olur.

Güneş ışınlarının yere düşerken oluşturduğu açı daha büyüktür.,

Orman üst sınırı daha yüksek olur.

Tarım üst sınırı daha yüksektir.

Kalıcı kar sınırı daha yüksektir.

Karlar buralarda çok daha erken erir.

Sıcaklık daha fazla olur.

Isı birikimi yüksek olur.

Tarım ürünlerinin olgunlaşma süresi daha kısa olur.