Gazete Vatan Logo

Babinski Refleksi Nedir, Neden Olur? Babinski Refleksi Ne İçin Kullanılır?

Babinski refleksi, plantar refleks olarak da bilinmektedir. 1899 yılında nörolog Joseph Babinski tarafından tanımlanmıştır. O zamandan beri standart nörolojik muayeneye dahil edilmiştir. 1899 yılından itibaren aktif olarak kullanılmaktadır.

Babinski Refleksi Nedir, Neden Olur? Babinski Refleksi Ne İçin Kullanılır?

Babinski refleksi, sofistike ekipman olmadan ortaya çıkarmak kolaydır. Refleks olduğu için hastanın aktif katılımını gerektirmez ve bu nedenle nörolojik muayene ile kooperasyon sağlayamayan hastalarda uygulanabilir.

Babinski Refleksi Nedir?

Babinski refleksi, kortikospinal yolun (CST) bütünlüğünü test eder. CST, serebral korteksten beyin sapı ve omuriliğe kadar uzanan inen bir lif yoludur. CST'den gelen lifler, omurilikteki alfa motor nöron ile sinaps yapar ve doğrudan motor fonksiyona yardımcı olur.

CST, üst motor nöron (UMN) olarak kabul edilir ve alfa motor nöron, alt motor nöron (LMN) olarak kabul edilir. CST liflerinin yüzde altmışı birincil motor korteks, premotor alanlar ve yardımcı motor alanlardan kaynaklanır. Geri kalanı birincil duyusal alanlardan, parietal korteksten ve kapakçıktan kaynaklanır. CST boyunca herhangi bir yerdeki hasar, bir Babinski işaretinin varlığına neden olabilir.

Babinski Refleksi Neden Olur?

Ayağın lateral plantar yönünün uyarılması normalde ayak parmaklarının plantar fleksiyonuna yol açar. S1 dermatomundaki stimülasyonu saptayan nosiseptif liflerden kaynaklanır. Nosiseptif girdi, tibial ve siyatik sinirden omurganın S1 bölgesine kadar ilerler ve ön boynuz hücreleri ile sinaps yapar.

Haberin Devamı

Plantar fleksiyona yol açan motor yanıt, S1 kökü ve tibial sinir aracılığıyla sağlanır. Ayak parmakları aşağı ve içe doğru kıvrılır. Bazen stimülasyona yanıt yoktur. Buna nötr yanıt denir. Bu yanıt patolojiyi ekarte etmez.

CST'nin inen lifleri normalde yükselen duyusal uyarının diğer sinir köklerine yayılmasını engeller. CST'de hasar olduğunda, nosiseptif girdi S1 ​​ön boynuz hücrelerinin ötesine yayılır. Bu, L5/L4 ön boynuz hücrelerinin ateşlenmesine yol açar, bu da derin peroneal sinir yoluyla ayak parmağı ekstansörlerinin kasılmasına neden olur.

Ayağın lateral plantar yönünün uyarılması ayak başparmağının (halluks) ekstansiyonuna (dorsifleksiyon veya yukarı doğru hareket) yol açtığında Babinski belirtisi oluşur. Ayrıca diğer ayak parmaklarında yelpazelenme olabilir. Bu, duyusal girdinin S1 miyotomunun ötesinde L4 ve L5'e yayıldığını gösterir. Bozulmamış bir CST bu tür yayılmayı önler.

Haberin Devamı

Babinski Refleksi Nasıl Kontrol Edilir?

Hasta rahat ve rahat olmalıdır. Hastaya duyumun biraz rahatsız edici olabileceğini söylemek en iyisidir. Hastalar hem hafif derecede rahatsız edici bir his hem de gıdıklanma hissi yaşayabilir. Muayene eden kişi, devam etmeden önce ayağın plantar yüzeyinde herhangi bir lezyon bulunmadığından emin olmalıdır.

Babinski işaretini test etmek için, alet ayağın lateral plantar tarafından topuktan ayak parmaklarına ve metatarsal pedler boyunca ayak başparmağının tabanına kadar çalıştırılır. Babinski işaretinin birçok varyasyonu tanımlanmıştır. Her biri ayak başparmağının dorsifleksiyonunu ortaya çıkarmak için tasarlandı.

Babinski Refleksi Ne İçin Kullanılır?

Yetişkin ve pediatrik beyin aktivitesinin, nörolojik tepkilerin normal olduğunu anlamak için kullanılır. Ayrıca sinir aktivitesinin normal olduğundan, serebral bölgede veya sinir sisteminde anormal bir durum olup olmadığını anlamak için kullanılabilir.

Haberin Devamı