Gazete Vatan Logo

Ayastefanos Antlaşması Özeti Ve Önemi... Ayastefanos Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Osmanlı Devleti gerileme ve dağılma dönemlerinde pek çok savaş yapmış ve bu savaşların neticesinde birçok anlaşmaya imza atmıştır. Rusya ve Osmanlı Devleti arasında olan bu anlaşmalardan biri de Ayastefanos antlaşmasıdır. Ayastefanos Antlaşması diğer adı ile Yeşilköy Antlaşması olarak geçer. 93 harbinden sonra imzalanmış olan Ayastefanos Antlaşması Osmanlı Devleti için önemli ve ağır maddeler içerir.

Ayastefanos Antlaşması Özeti Ve Önemi... Ayastefanos Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Ayastefanos Antlaşması Özeti 

Ayastefanos Antlaşması 93 harbinden sonra Osmanlı Devleti ve Rusya arasında imzalanmış bir anlaşmadır. Bu antlaşma ile Rusya Osmanlı'ya karşı bir politika izlemiş ve Balkanlarda Panslavizm politikasını uygulamıştır

Osmanlı'ya karşı bölgede Balkan ulusunu isyanlar çıkarmasına teşvik etmiştir. Çıkan isyanları büyüten Rusya, Osmanlı Devleti'ni yalnız bırakarak bölgede etkin olmayı hedeflemiştir. Böylelikle sıcak denizlere inme politikasını devreye sokmak istemiştir.

93 Harbi'nde çok ağır bir yenilgi alan Osmanlı Devleti barış istemek zorunda kalmıştır. Rusya barış görüşmelerini mütareke ile yapılmasını istemiştir. Osmanlı ise şartları kabul etmiş ve Yeşilköy'de ağır şartlar taşıyan Ayastefanos Antlaşmasını imzalamıştır. 

Ayastefanos Antlaşması Önemi 

Ayastefanos Anlaşması ile Karadağ, Sırbistan ve Romanya bağımsızlıklarını almıştır. Tuna boylarında büyük bir Bulgaristan Prensliği kuruldu. Avrupa'da yer alan Trakya Bosna-Hersek ile Arnavutluk toprakları Osmanlı'nın elinden alınmıştır.

Haberin Devamı

İngiltere başta olmak üzere yapılan bu anlaşmadan rahatsız olan Avrupalı ülkeler Ayastefanos Antlaşması’nı kabul etmemişlerdir. Rusya'nın Balkanlarda Etkin olmasından dolayı rahatsız olan devletler Berlin'de toplanarak görüşmeler yapmıştır.

Amaç ise Ayastefanos Antlaşması ile birlikte Rusya'nın boğazlara egemen olmasını engellemektir. Bu nedenle Ayastefanos Antlaşması yürürlüğe girmemiştir. Sonrasında Berlin’de yapılan görüşmeler neticesinde Berlin Antlaşması adında yeni bir anlaşma imzalanmıştır. Ayastefanos Antlaşması'ndaki birçok ağır karar yumuşatılarak yeniden imzaya sunulmuştur.

Osmanlı ise Rusya tarafından gelecek olası bir saldırıya karşı İngiltere ile görüşmelere başlamış ve 1878 Haziran'da İngiltere ile bir savunma anlaşması imzalanmıştır. Osmanlı Devleti'nin, Rusya tarafından herhangi bir saldırıya uğraması halinde İngiltere Osmanlıya gerekli olan yardımı yapacaktır. Ancak bu yardım karşılığında Kıbrıs adası İngiltere'ye bırakılmıştır.

Ayastefanos Antlaşması Tarihi 

Haberin Devamı

Ayastefanos Antlaşması 1878 yılının 3 Mart günü yapılan bir anlaşma olarak geçer. Anlaşmaya pek çok devlet büyüğü ve tercüman katılmıştır. Özellikle Osmanlı için ağır şartları olan bir anlaşmadır. Bu yüzden başta İngiltere ve Fransa olmak üzere birçok devletten tepkiler almıştır.

Ayastefanos Antlaşması Maddeleri 

- Bosna Hersek kendi iç işlerinde bağımsız olacak ve hiçbir devlete bağlı kalmayacak. 

- Romanya Karadağ ve Sırbistan sınırları genişletilecek, bağımsızlık verilecektir.

- Batıda sınırları Tuna'dan Ege'ye, Trakya'dan Arnavutluk'a kadar olan büyük bir Bulgaristan Krallığı kurulacak.

- Osmanlı Devleti Rusya'ya savaş tazminatı olarak 30.000 ruble 245 milyon Osmanlı altını verecek.

- Bulgaristan tarafından yeni bir Bulgar Anayasası hazırlanacaktır.

- Teselya Yunanistan'a Teslim edilecektir.

- Boğazlar tüm gemilere açık olacak.

- Ermenistan ve Girit’te yeni ıslahatlar yapılacaktır.

- Ardahan, Kars, Artvin, Doğubeyazıt, Batum ve Eleşkirt Rusya'ya bırakılacaktır.