Gazete Vatan Logo

Atabetü'l-Hakayık Nedir, Özellikleri Nelerdir? Atabetü'l-Hakayık Yazarı Ve Konusu Nedir?

Atabetü'l-Hakayık, Edip Hikmet Yükneki tarafından 12. yüzyılda yazılmış olan bir eser olma özelliğine sahiptir. Kitabın temel konusunun ise ahlak ve din olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Didaktik yani öğretici bir eser olarak bilinmekte olan Atabetü'l-Hakayık aynı zamanda gerçeklerin eşiği anlamına gelmekte olan bir eserdir. 

Atabetü'l-Hakayık Nedir, Özellikleri Nelerdir? Atabetü'l-Hakayık Yazarı Ve Konusu Nedir?

Atabetü'l-Hakayık Nedir, Özellikleri Nelerdir? 

Atabetü'l-Hakayık isimli eserin aynı zamanda gerçeklerin eşiği manasına geldiğini söylemekte mümkün olmaktadır. Eserde anlatılmak istenen ise Allah'ı, dünyayı, insanı bilmenin sadece bilim yoluyla mümkün olabileceği olarak ifade edilebilir. 

Atabetü'l-Hakayık, Hakaniye lehçesi ile yazılan bir eser olma özelliğine sahiptir. Eserin, İslami görüşlere ve düşüncelere yol gösterici özellikte olduğunun söylenmesi de mümkün olmaktadır. 

Eserde bilgisizliğin zararı ve bilginin faydası üzerinde durulmaktadır. Şairin bu eseri tam olarak hangi zamanda ve nerede yazdığı ise kesin olarak bilinmemektedir. Atabetü'l-Hakayık; nazım birimi beyit ve dörtlüklerden oluşmakta olan bir eserdir. Aruz vezniyle ve Kaşgar türkçesiyle yazıldığının söylenmesi de mümkün olmaktadır. 

Eserin konusu ahlak ve din olarak bilinmektedir.

Nasihatname tarzında yazılan bu eserin didaktik özellikte olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.

Eser 14 bölümden oluşmaktadır. 5 bölüm giriş, 8 bölüm asıl konu ve 1 bölüm de bitiriş olmak üzere toplam 14 bölümdür. 

Haberin Devamı

Aruz ve hece ölçüsünün bir arada kullanıldığı bir eser olma özelliğine sahiptir.

Geçiş dönemi eserlerinden birisi olduğu da söylenebilmektedir. 

Atabetü'l-Hakayık eserinin tamamı ise 484 dizeden oluşmaktadır. 

İnsanın diline sahip olduğuyla ilgili bir konunun üzerinde durulduğunu söylemekte mümkün olmaktadır.

Eser 101 dörtlük ve 40 beyitten meydana gelmektedir. 

Hadis ve Arapça beyitlere dayanarak yazılmış olan şiirler olarak ifade edilebilir. 

Eserin Uygur harfleriyle yazıldığının söylenmesi de mümkün olmaktadır.

Atabetü'l-Hakayık Yazarı ve Konusu Nedir?

Atabetü'l-Hakayık oldukça önemli olan eserlerden birisi olarak bilinmektedir. Bir öğüt ve ahlak kitabı olma özelliğine sahip olan eserin dini ve ahlaki nitelikte olduğu da söylenebilmektedir. 12. yüzyılda yazıldığı tahmin edilen eserin, İspehsalar Beğ'e sunulduğunun söylenmesi de mümkün olmaktadır. Eserin, öğretici ve didaktik bir özelliğe sahip olduğu da bilinmektedir.

Eserin konusu din ve ahlak olarak bilinmektedir. Nasihatname özelliğinde bir eser olduğunun söylenmesi de mümkündür. Eserde gazel ve kaside tarzında şiirlerin yer aldığı da söylenebilir. Eserde hem aruz hem de hece ölçüsünün bir arada kullanıldığı bilinmektedir.

Haberin Devamı

Telmih olarak da bilinmekte olan hatırlatma sanatının, bu eserde sıklıkla kullanıldığından bahsetmekte mümkün olmaktadır. Aynı zamanda geçiş dönemindeki edebi eserlerden birisi olduğu da ifade edilebilmektedir. 

Arapça ve Farsça kelimeler kullanılarak yazılan bir eser olarak ifade edilebilir. Genel olarak ise eserde çeşitli ahlaki öğütlerde bulunulmuştur. Aynı zamanda ahlaklı insan olmanın yollarından bahsedilmiş ve ahlak ilkeleri de açıklanmıştır. İslami görüşler ışığında yol gösterici bir eser olarak nitelendirilmesinin de söz konusu olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.