Gazete Vatan Logo

Asya Hun Devleti Özellikleri Nelerdir? Asya Hun Devleti Ne Zaman Kurulmuş, Nasıl Yıkılmıştır?

Tarihte varlık göstermiş olan devletler içerisinde Asya Hun Devleti'nin ismi de sıkça geçmektedir. Özellikle hakim olduğu topraklarda büyük bir devlet olarak hüküm sürmüştür. Aslında ömrü çok uzun olmamıştır. Ancak tarihe büyük oranda damga vurmayı başardığı görülmüştür.

Asya Hun Devleti Özellikleri Nelerdir? Asya Hun Devleti Ne Zaman Kurulmuş, Nasıl Yıkılmıştır?

Devletin kurucusu olan Teoman, dağınık halde yaşayan boyları bir araya toplaması ile ünlenmiştir. Tabi devlet ilerleyen yıllarda bunun karşılığını güçlenerek almıştır.

Asya Hun Devleti Özellikleri Nelerdir? 

Asya Hun Devleti'nin ilk kurucusu Teoman'dır. Teoman'ın en büyük özelliği ise dağınık halde yaşayan boyları ilk kez bir araya toplamasıdır. Bu sayede göçebe hayatın değişmesi daha kalıcı hale gelmeye başlamıştır. Asya Hun Devleti'nin özellikleri;

- Orta Asya'da kurulmuş olan ilk Türk devletidir. 

- Başkenti Ötüken'dir. 

- Tarımla uğraşsalar da savaşçı bir toplum oldukları bilinir. 

- Asya Hun Devleti korkusundan dolayı Çinlilerin Çin Seddini yaptıkları bilinir. 

- Mete Han tarafından ilk kez kurultay kurulmuş. 

- Şamanizm dini hakim olmuş. 

- İpek Yolu için Çinliler ile büyük mücadeleler yapılmıştır. 

Asya Hun Devleti Ne Zaman Kurulmuş, Nasıl Yıkılmıştır?

Asya Hun Devleti'nin milattan önce kurulan devletler içerisinde yer aldığı bilinir. Buna göre bu devlet M.Ö 220 yılında kurulmuştur. Devletin kurucusu olan Teoman Asya Hun Devleti'ni M.Ö 220 ile M.Ö 209 yılları arasında yönetmiştir.

Haberin Devamı

Asya Hun Devleti, Mete Han döneminde oldukça güçlü bir hale gelmişti. Ancak ilerleyen yıllarda bu durum değişmeye başlamış. Çünkü Çin'in entrikaları ve başa geçen hükümdarların yanlış politikaları devleti kötü bir sürece sürüklemiştir. Ülke bütünlüğünün bozulması devletin kaderini ortaya çıkarmaya başlamış. Böylelikle Asya Hun Devleti parçalanarak yıkılmıştır.

Asya Hun Devleti'ne bağlı olan topluluklar Çin'in egemenliği altına girmişler. Ancak bunu kaldıramayan Hunlar göç etmeye başlamışlar. İşte bu Hunların bir kısmı kuzeye giderek güvenli topraklara ulaşmışlardır. Batıya göç edenler ise Kavimler Göçüne neden olmuşlardır.

Asya Hun Devleti'nin Bayrağı Nasıldı?

Günümüzde olduğu gibi eski tarihlerde de bayrağın önemi oldukça büyüktü. Bundan dolayı Asya Hun Devleti'nin sahip olduğu bir bayrak bulunuyordu. Bu bayrak sarı zemin üzerinde yer alan bir ejderha olarak bilinmektedir. Sarı rengin anlamı 'dünyanın merkezi' olarak yorum bulduğu bilinir. Bu da hükümdarlığın merkeze sahip olması adına önemli bir unsurdu.

Haberin Devamı

Mete Han'ın Çin Politikası

Teoman'dan sonra devletin başına geçen Mete Han, M.Ö 209 ile M.Ö 274 yıllarında hükümdarlık yapmış. Bu dönemde devletin çok güçlü olduğu bilinmektedir. Hatta Mete Han dönemi devletin en parlak dönemi olmuştur.

Tabi Asya Hun Devleti, Çin ile birçok mücadele yapmıştır. Mete Han'da tehlikenin farkında olduğu için Çin'i baskı altında tutmak istemiş. Bundan dolayı Çin'de yer alan karışıklıkları fırsat bilerek onları vergiye bağlamıştır.

Mete Han'ın Çin'i fethetme gücü vardı ancak bunu yapamamıştır. Çünkü bunu yaparsa halkın asimile olacağından korkmuş. Bunun yerine Çin'i vergiye bağlayarak kontrol altında tutmaya çalışmış.