Gazete Vatan Logo

Ankara Antlaşması Özeti Ve Önemi... Ankara Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Ankara antlaşması Fransa ve Ankara hükümeti arasında imzalanmış bir antlaşmadır. Türk ile Fransız cephesinde oluşan faaliyetlerin tamamı Ankara antlaşması ile durdurulmuştur. Bu antlaşma ile Türkiye'nin güney sınırları belirlenmiş oldu. Ankara antlaşması politik kararları içermeyen bir antlaşma olarak geçer. Ancak Ankara antlaşmasının politik kararları daha sonra imzalanan Lozan antlaşmasında belirlenmiş olmuştur.

Ankara Antlaşması Özeti Ve Önemi... Ankara Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Ankara Antlaşması Özeti

Sakarya meydan muharebesinin bir sonucu olarak bilinen Ankara antlaşması Fransız ve Ankara hükümeti arasında imzalanmıştır. İki cephede de yaşanan çatışmaların bitmesi için TBMM ve Fransa arasında bir antlaşma yapılma zaruriyeti doğdu. Sakarya meydan muharebesinden sonra Türkiye ve Rusya arasında da bir anlaşma yapıldı.

Bu anlaşma Moskova antlaşması olarak bilinmektedir. Moskova antlaşması Türk Fransız arasında ki ilerleyen ilişkileri olumlu etkiledi. Fransa Türk heyeti ile görüşmek adına gayri resmi bir şekilde bir bakanını Ankara'ya gönderdi.

Ankara'ya ulaşan bakan M. Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile birlikte yoğun görüşmeler yaptı. Bu görüşmeler yaklaşık 2 hafta kadar sürdü. M. Kemal Atatürk ve Fransız bakanı Bulyon arasında en çok görüşülen konular arasında Misak-i Milli sınırları yer aldı.

 

  1. Kemal Atatürk, bakan Bulyon'a Misak-ı Milli sınırlarından kesinlikle taviz verilmeyeceğini ve gerektiği takdirde yeni bir savaşa da hazır olduklarını bildirdi. Fransız devleti bu sınırlara başta tereddüt ile yaklaşmış olsa da yapılan görüşmeler akabinde Türk ve Fransız tarafı anlaşmaya karar kıldılar. Yapılan görüşmeler neticesinde TBMM ve Fransa arasında Ankara antlaşması imzalanarak tarihe geçti.

Ankara Antlaşması Önemi

Ankara antlaşması ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni tanımış olan ilk itilaf devleti Fransa oldu. Aynı zamanda daha sonra imzalanacak Lozan antlaşmasının güney sınırları da yine Ankara antlaşmasına göre belirlendi. Misak-ı Milli sınırları dahilinde bu bölgede verilen ikinci taviz ise Hatay olmuştur. Ankara antlaşması ile Hatay'da bulunan Türklerin hakkı korundu ve buradaki Türk varlığı kabul ettirildi.

Haberin Devamı

Ankara Antlaşması Tarihi

20 Ekim 1921 tarihinde Ankara antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma Türkiye hükümeti ve Fransa arasında imzalanan bir antlaşmadır.

Ankara Antlaşması Maddeleri

- Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Fransa arasında yapılan bu antlaşma sonucunda cephelerde yaşanan çatışmalara iki tarafta karşılıklı olarak son verecek.

- Fransız ve Türk arasında yaşanan çatışmalar neticesinde esir düşen askerleri her iki tarafta karşılıklı olarak serbest bırakarak teslim edecek.

- Türkiye'nin güney cephesi kapanacak.

- Bu antlaşma sonrasında Türkiye ve Suriye arasında yeni bir gümrük antlaşmasının yapılması adına bir komisyon kurulacak.

- Hatay ve İskenderun bölgesi adına Fransa özel bir yönetim kuracak. Buradaki Türk halkına her hak tanınacaktır aynı zamanda Türkçe resmi dil olarak kabul edilecek.

Haberin Devamı

- Suriye'de bulunan Süleyman şah türbesi Türkiye'ye ait olacak ve Türkiye'nin bir mülkü sayılacaktır.

- TBMM ve Fransa antlaşmanın maddelerini titizlikle yerine getireceğine dair taahhüt edecek.