Gazete Vatan Logo

ALES 3 sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES sonuçları kaç yıl geçerli?

ÖSYM tarafından uygulanan yılın son ALES sınavı ile birlikte sonuçların açıklanacağı tarih de merak konusu oldu. Yüksek lisans, doktora ve akademik personel alımları için kullanılan ALES puanı, üniversitede akademik kariyer hedefleyenler için büyük önem taşıyor. Peki, ALES 3 sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES sonuçları kaç yıl geçerli? İşte ALES sonuç açıklama tarihi…

ALES 3 sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES sonuçları kaç yıl geçerli?

2022 yılının son ALES sınavı Türkiye genelinde ÖSYM tarafından uygulanırken gözler şimdiden sınav sonuçlarına çevrildi. Üniversitelerin personel alımı ve yüksek lisans ile doktora başvurularında geçerli olan puanlar başvuruda büyük önem taşıyor. Adaylar ALES’in kaç yıl geçerli olduğunu araştırırken sonuçların ilan edileceği tarih de merak konusu oldu.

ALES 3 SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

20 Kasım Pazar günü Türkiye genelinde uygulanan ALES 3 sınavının sonuçları 9 Aralık 2022'de adayların erişimine açılacak. Adaylar bu tarihten itibaren üniversitelerin ilanlarına başvuru yapabilecek. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebilecekler. Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacak. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacak. 

ALES KAÇ YIL GEÇERLİ? 

Kılavuzda yer alan bilgilere göre ALES sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.

Haberin Devamı

ALES PUANI NERELERDE KULLANILIYOR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES),

- Lisansüstü eğitime girişte,

- Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,

- Teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında,

- Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacak.