Gazete Vatan Logo

Afganistan Bayrağı Anlamı Nedir? Afganistan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Ülkelerin en dikkat çeken özellikleri içinde bayraklar gelir. Her ülkenin kendine özgü bağımsızlığını simgeleyen bir bayrağı vardır. Aynı zamanda ülkelere ait bayraklarda pek çok farklı renk kullanılır. Bazı ülkelerde genellikle klasik renkler kullanırken bazı ülkelerde ise daha farklı renkler kullanılır. 

Afganistan Bayrağı Anlamı Nedir? Afganistan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Afganistan Bayrağı Anlamı Nedir?

Afganistan, Güney Asya ve Orta Asya ortasında yer alır. Bir yılda dört mevsimi yaşayan Afganistan'ın denize kıyısı yoktur. Pakistan, İran ve Türkmenistan gibi farklı ülkelere yakın bir bölgede yer aldığı görülüyor. Bu ülkenin sahip olduğu bayrak da sıkça merak ediliyor. Bayrakta bulunan renkler ise farklı anlamlar taşıyor ve anlamları ile ilgi çekiyor.

Afganistan günümüze kadar pek çok farklı bayrak kullandı. Bu nedenle de dünya genelinde en çok bayrak değiştiren ülke olarak da dikkat çekiyor. Bunun en önemli nedeni de ülkede uzun süre yaşanan iç savaştır. Ülke çapında yaşanan kargaşalar nedeni ile ülkede pek çok farklı bayrak kullanılıyor. Afganistan'ın şimdi kullanılan bayrak ise refahı, umudu ve bağımsızlığı simgeliyor. Bu nedenle de ülke için önemi çok büyüktür.

Afganistan Bayrağı Nasıl Oluştu?

Asıl ismi, Afganistan İslam Cumhuriyeti olarak bilinen ülkenin bayrağında bulunan renkler ise, kırmızı, siyah ve yeşildir. Yeşilin İslam'ı, kırmızı rengin cesareti ve siyahın geçmişte karanlığı temsil ettiği de bilinir. Asya kıtasında bulunan Afganistan'ın bayrak renkleri siyah, yeşil ve kırmızıdan meydana geliyor. Dünyanın orta kalabalık ülkeleri arasında yer alan Afganistan, başkanlık ile yönetilir. Yargı ise, yasama ve yönetimin üzerinde bazı yetkilere sahip olan tek kişi ise, Cumhurbaşkanıdır.

Haberin Devamı

1978 Komünist darbesinden sonra ortaya çıkan iç savaştan bu zamana kadar, bu gruplar daha çok siyasi tanınma arayışı içine girdiler. Ama devletin varlığı hiçbir zaman çok ciddi bir şekilde sorgulanmadı. Bu nedenle de milyonlarca mülteci sürgün deneyimini de yaşadı.

Afganistan Bayrağı’nın Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Afganistan bayrağı, beyaz, yeşil ve siyah yatay şeritlerden oluşur. Aynı zamanda Afganistan armasının bulunduğu şekilde de tasarlanmıştır. Ama 15 Ağustos 2021 tarihinde Taliban kontrolünde bulunan İslam Emirliği ise, bu bayrağı yok saymıştır. Şu anda ise beyaz zemin üzerine yazılı ve siyah kelime-i şehadetin yer aldığı bir bayrak kullanılır.

Afganistan ülkesi, aynı zamanda Asya'nın kalbi olarak da kabul edilir. Ama yıllar boyunca terör, savaş gibi olumsuz durumlar yaşandığından yeteri kadar gelişmemiştir. Afganistan ülkesinde ise, kentsel yaşam Milat Öncesi, 2000 ile 3000 yılları arasında başladı ve günümüze kadar devam etti. 

Haberin Devamı

Afganistan, denizle bağlantısı olmayan, Güney ve Orta Asya'nın tam orta bölümünde yer alır. İki Asya coğrafyasının köprüsü özelliği taşıyan bu ülke, aynı zamanda İran'la da komşudur. Etnik ve kültürel yapısı nedeni ile bazı coğrafya kaynaklarında ise Afganistan, Orta Doğu ülkesi olarak kabul edilir.