Gazete Vatan Logo

Adapana Nedir, Özellikleri Nelerdir? Adapana Hangi Uygarlığa Aittir?

Taht salonu olarak ifade edilen Adapana, antik dönemin önemli kültürel yapıları içerisinde yer alır. Çatısında çok fazla sütun ile beraber fil ayağının bulunduğu bu yapı, kültürel miraslar içerisinde önemli yer taşır. Aynı zamanda bir saray olarak bilinir ve antik dönemin Persleri ile Urartu uygarlıklarına aittir. O yüzden bölgesel açıdan İran mimari özelliği taşıyan bir tasarım üzerinden değerlendirilir.

Adapana Nedir, Özellikleri Nelerdir? Adapana Hangi Uygarlığa Aittir?

Özellikle ince uzun sütunlar belirli ölçüler doğrultusunda hazırlanarak oldukça güzel bir görüntü oluşturmaktadır. Geçmişten günümüze ulaşmış bu konuda birçok farklı ve önemli Adapana yapısı olduğunu ifade etmek mümkün. Saray olarak geçtiği için ise antik dönemin önemli isimlerinin kullandığı bir yapıdır.

Adapana Nedir?

Eski Farsçada saray olarak ifade edilen Adapana, antik dönemin en önemli taht salonları içerisinde bulunur. Kare planlı ve sütunlu bir yapı olmasının yanı sıra, İran mimari yapısını barındıran bir tasarımdır. Düzenli sütun sıraları ile çevrelenmiş açık bir taht salonu olarak, antik dönemde yaygın olarak kullanıldığını söylemek mümkün. Sütun ve fil ayağının bulunduğu çatı bölümleri ise, görmeye değer oldukça etkili mimari tasarımlardır. Antik dönemde birçok farklı amaç altında kullanılan Adapana, günümüze kadar belli bir kısmı ayakta kalmış olarak ulaşmıştır. Özellikle İran bölgesinde bulunan antik uygarlıkların uzun yıllar kullanmış olduğu önemli yapılar içerisinde öne çıkar.

Haberin Devamı

Adapana Özellikleri Nelerdir?

Öne çıkan birçok farklı özellikleri ile beraber Adapana en önemli tarihi yapılar içerisinde öne çıkar. Özellikle kullanımı ile beraber bulunduğu bölge itibariyle uzun yıllar kullanılmış kültürel miraslar içerisinde gelir.

- Döneminde kullanılan en önemli mimari yapılar içerisinde yer alır.

- Açık bir taht salonudur.

- Çevresi farklı sütunlarla çevrelenmiştir.

- Çatı bölgesinde bir ayakları ile sütunlar yer alır.

- Persepolis harabelerinde bulunurlar.

- Günümüze kadar ulaşmış en önemli kültürel miraslar içerisinde yer alır.

- Antik dönemin önemli imparatorlukları içerisinde önemli isimlerin kullandığı bir salondur.

- Görsel açıdan oldukça heybetli ve güçlü bir görüntüye sahiptir.

Bu şekilde birçok farklı özelliği ile birlikte Adapana en önemli kültürler arasında gelir. Özellikle harika sütunları ve üst tarafındaki görsel yapısı, günümüzde bu yapıyı en önemli kültürel içerisine sokmuş durumda.

Adapana Hangi Uygarlığa Aittir?

Antik Dönemin en önemli kültürel yapıları içerisinde öne çıkan bu mimari tasarım, genel olarak İran bölgesine aittir. Bu bağlamda İran bölgesinde hüküm sürmüş olan Pers ile beraber Urartu imparatorlukları üzerinden kullanıldıklarını söylemek mümkün. Açık bir taht salonu olarak değerlendirilmiş olan bu önemli mimari tasarımlar, bu yüzden İran mimari esintilerine sahiptir.

Haberin Devamı

Günümüzde Adapana örnekleri Persepolis harabelerinde bulunurlar. O yüzden İran bölgesel olarak yer almasının yanı sıra, Pers İmparatorluğu ile Urartu uygarlıklarında kullanılmış olan önemli kültürel tasarımlardır. Şu an günümüze kadar belli bir kısmı yıkılmış olan önemli kalıntıları bulunmaktadır.