Gazete Vatan Logo

7. Sınıf Oran Orantı: Matematik Oran-Orantı Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

Öğrencilerin en zorlandığı konular içerisinde oran ve orantı gelir. Ancak bu konuda öğrenildikten sonra kolayca işlem yapma imkanı elde edebilir. Çünkü özellikle farklı matematik problemleri ve sınavlar üzerinden yaygın çıkan konular içerisinde olduğunu söylemek mümkündür.

7. Sınıf Oran Orantı: Matematik Oran-Orantı Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

Bu doğrultuda konu içerisinde doğru orantı ve ters orantı ile beraber orantı üzerinden yapılacak farklı problemler öne çıkıyor. Pay ve paydan oluşması ile birlikte kesir doğrultusunda ele alınan oran orantı konusu, bütünden parçaya giden unsurların birbirleri ile orantıya alınması noktasında ifade edilir.

7. Sınıf Oran Orantı: Matematik Oran-Orantı Detaylı Konu Anlatımı ve Örnek Sorular!

Genel olarak iki çokluğun birbirine bölünmesi ile karşılaştırılması oran orantı olarak bilinmektedir. Bu durum daha çok bir bütün üzerinden alınan kısımların ya da parçaların birbirine orantısı şeklinde anlatmak mümkündür.

Burada kesin olarak ifade edilecek olan oran orantının üst tarafı pay ve alt tarafı ise payda olarak bilinir. Aynı zamanda payda verilen bir bütünü anlatır. Pay ise bütünün belirli parçasını ifade etmektedir. Böylece oran orantı hem kesir üzerinden hem de bölünme işlemi ile birlikte, doğrultusunda anlatılabilir.

Örnek; 3/5

Görüldüğü gibi yukarıdaki oran ve orantı üzerinden bir sonuç elde etmek mümkün. Burada 3 sayısının 5 sayısına oranı ifade edilmektedir. Aynı zamanda 5 bir bütün olarak ele alınır ve 3 ise 5'in parçaları şeklinde öne çıkar. Tabii bazı durumlarda Pay paydadan daha büyük olabilir.

Haberin Devamı

Örnek; 14/7

Burada 14 elmanın 7 elmaya oranı şeklinde ifade etmek mümkün. Yani söz konusu oran orantı olduğu zaman bazı noktalarda paydadan daha büyük olabilir.

Örnek; 10 tane kız bulunan bir sınıfta 16 kişi varsa, kız ve erkek arasındaki Oran nasıl olur?

Burada kızların erkeklere oranı; 10/6 olur.

Bu şekilde yukarıda olduğu gibi 10 tane kızın 6 tane erkeği oranı ifade edilmektedir. Bu da oran ve orantı biçimde ele alınarak anlatılır. Elbette bu durum tersi şeklinde de olabilir ya da farklı rakamlar üzerinden Yine ifade edilebilir.

Matematik Oran ve Orantı Konusunda Örnek Sorular

Özellikle yapılacak sorular üzerinden matematikte oran orantıyı çok daha iyi şekilde anlamak mümkün olur.

Soru; Bir sınıfta kızların sayısı erkeklerin sayısına oranı 4/6'dır. Bu sınıfta 12 tane kız varsa kaç tane erkek vardır?

Haberin Devamı

Cevap; Burada verilecek olan cevap genişletme ile birlikte sağlanır.

4/6 = (4 x 3) / (6 x 3) = 12/18

Bu şekilde görüldüğü gibi kızların oranı erkeklerin oranına 12/18 olarak öne çıkar. Böylece Sonuç olarak erkeklerin 18 kişi olduğu anlaşılır.

Diğer yandan 2 oranın eşitliği aynı zamanda orantıyı göstermektedir;

Örnek; 1/2 = 4/8 

Bu şekilde Yukarıdaki örneğe bakıldığında her ikisi de aynı oranı verir.