Gazete Vatan Logo

24 Kasım yarım gün mü, bugün 3 ders mi yapılacak? 24 Kasım neden öğretmenler günü olarak kutlanır?

24 Kasım her yıl öğretmenler günü olarak kutlanıyor. Yıllarca üzerimizde emekleri olan öğretmenlerimizin günü 1981 yılında öğretmenler günü olarak kabul edildi. Öğretmenler Günü'ne bir gün kalmışken öğrenciler okulların tatil olup olmadığını da sorgulamaya başladı. Peki, 24 Kasım yarım gün mü, 3 ders mi yapılacak? 24 Kasım neden öğretmenler günü olarak kutlanır?

24 Kasım yarım gün mü, bugün 3 ders mi yapılacak? 24 Kasım neden öğretmenler günü olarak kutlanır?

Öğretmenler Günü'ne bir gün kala okulların tatil olup olmadığı araştırmaya başladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gün ülkemizde Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Peki, 24 Kasım yarım gün mü, 3 ders mi yapılacak?

24 Kasım yarım gün mü, 3 ders mi yapılacak?

Öğretmenler Günü resmi tatil olmadığı için okullar, üniversiteler, bankalar, kamu kurumları 24 Kasım günü açık olacaktır.

24 Kasım neden öğretmenler günü olarak kutlanır?

24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür. Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk'e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" unvanını 11 Kasım 1928'de yaptığı toplantıda vermiş ve bu unvan, 24 Kasım'da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nin yayımlanması ile resmîleşmişti. Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında onun "başöğretmen" oluşunun yıl dönümlerinin ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verildi. 26 Şubat 1981'de Resmî Gazete'de yayımlanan "Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği" ile Öğretmenler Günü'nün amaçları, kutlama komitelerinin görev, yetki ve sorumlulukları ve kutlama gününe ilişkin esaslar belirlendi.

Haberin Devamı

İlk Öğretmenler Günü Mesajı

24 Kasım'ı Öğretmenler Günü ilan eden dönemin Devlet Başkanı Orgeneral Kenan Evren, ilk 24 Kasım kutlama mesajında öğretmenlere şöyle seslendi:

"Sevgili Öğretmenler,

24 Kasımlar sadece Öğretmenler Günü olarak anılmasın, bu gün aynı zamanda en büyük öğretmen Atatürk'ün ideallerinin gerçekleşmesi günü de olsun. Ayrıca bu gün; birlik, beraberlik ve bütünlük içinde yarının Türk çocuklarının Atatürk'ün özlediği şekilde yetiştirildiklerinin de ant günü olsun. Bu vesile ile hepinize mutlu ve aydınlık yarınlar diler, sevgiler sunarım."