Gazete Vatan Logo

1960 Sonrası Türk Hikayecileri Kimlerdir? 1960 Sonra Türk Hikayesinin Özellikleri...

Türk Edebiyatında 1860 ile 1895 yılları arasındaki dönem Tanzimat Dönemi olarak adlandırılmaktadır. II: Meşrutiyet ilanı ile beraber Milli Edebiyat Dönemi başlamış ve 1923 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra ise 1960 yılına kadar devam eden Cumhuriyet Dönemi başlamıştır. 1960 yılı ve sonrası dönemde pek çok Türk hikayecisi ve hikaye eserleri bulunmaktadır. 

1960 Sonrası Türk Hikayecileri Kimlerdir? 1960 Sonra Türk Hikayesinin Özellikleri...

1960 Sonrası Türk Hikayecileri Kimlerdir?

Yaşanmış veya yaşanması muhtemel olayları, insanlarda estetik zevk uyandıracak biçimde anlatmaya öykü adı verilmektedir. Tanzimat Döneminde ilk hikaye örnekleri verilmiş ve Cumhuriyet dönemi sonrasında hikaye türünde önemli gelişmeler yaşanmıştır. Daha önceki yıllarında hikayenin alt yapısı iyice gelişmiştir. 1960 yılı sonrasında ise bağımsız bir tür olarak gelişmeye devam etmiştir. 1960 yılında bulunan Türk hikayecileri şunlardır:

- Bilge Karasu: Bilge Karasu öykülerinde mekan ve zamanı belirsiz tutmuştur. Hikayeler sürrealist bir ortamda geçmiştir ve pek çoğu bilinç akışı tekniği ile yazılmıştır. Yazar varoluşçuluk felsefesinden etkilenmiş ve öykülerinde toplum tarafından dışlanan kişilerin çatışmalarını anlatmıştır. 

- Leyla Erbil: Türk Edebiyatında 1960 yılı sonrasında en üretken yazarlardan birisi de Leyla Erbil olmaktadır. Yazar kadının toplumdaki ve aile yaşantısındaki yerini sorgulayan eserleri kaleme almıştır. 

- Sevim Burak: Sevim Burak eserlerinde bireysel konulara değinmiştir. Öykü ile beraber tiyatro ve anlatı türünde de eserler vermiş bir yazardır.

Haberin Devamı

- Metin Kaçan: Metin Kaçan 1960 yılı sonrası hikaye türünde eserler vermiş bir yazardır. Daha çok Ağır Roman eseri ile bilinen metin Kaçan öykülerinde genellikle sokak çocuklarını, suç çetelerini ve evsizleri işlemişlerdir.

- Yusuf Atılgan: Yusuf Atılgan Aylak Adam ve Anayurt Oteli eserleri ile tanınmaktadır. Yazarın öyküleri Canistan adlı kitapta toplu olarak yayımlanmıştır.

- Erdal Öz: Erdal Öz toplumsal gerçekçi hikaye yazarlarından birisidir. Türkiye'de ilk kez 2. tekil şahıs anlatım tekniğini kullanan yazar olarak bilinmektedir.

- Orhan Duru: Orhan Duru maviciler akımının temsilcilerindendir. Sürrealizm akımından etkilenen yazar öykülerinde farklı anlatım tekniklerini kullanmıştır.

1960 Türk Hikayesi Özellikleri…

1960 dönemi sonrası Türk Hikayesinin özellikleri şunlardır:

- Öykülerde genellikle kuşak çatışmaları, varoluşluk ve yalnızlık gibi bireysel konular işlenmektedir.

- Hikayelerde iç seslere ve gözlemlere yer verilmiştir.

Haberin Devamı

- Karakterlerin olaylar sonrasında yaşadıkları duygu değişimleri bilinç akışı tekniği ile okura aktarılmaktadır. 

- 1960 dönemi ve sonrası dönemde toplumsal gerçekçi hikayeler kaleme alan yazarların sayısı da artmıştır. Bu hikayelerde işsizlik, fırsat eşitsizliği ve köyden kente göç gibi toplumsal sorunlar ele alınmıştır.

- 1960 yılı sonrasında yenilikçi öyküler yazılmıştır. Hikayelerde bireylerin toplumdaki yeri sorgulanarak kadın ve erkek eşitsizliği gibi konular da işlenmiştir.

1960 Sonrası Türk Hikaye Örnekleri Nelerdir?

Bu dönemde pek çok yazar eserler kaleme almıştır. 1960 yılı ve sonrası Türk hikayelerine örnek şunlar verilebilir:

- Gece: Bilge karasu

- Tuhaf Bir Kadın, Cüce, Eski Sevgili, Karanlığın Günü: Leyla Erbil

- Yanık Saraylar: Sevim Burak

- Fındık Sekiz, Adalara Vapur: Metin kaçan

- Anayurt Oteli, Aylak Adam: Yusuf Atılgan

- Kanayan, Gülünün Soluduğu Akşam: Erdal Öz