Gazete Vatan Logo

Yıldırım: 2023'e kadar yapacağız!

İki lider görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yapmak için kameraların karşısına geçti.

Yıldırım: 2023'e kadar yapacağız!

Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyarette bulunduğu Moskova’da Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ile bir ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Rusya Başbakanı Medvedev; "Mali alandaki iş birliğimizle ilgili ortak yatırım fonu oluşturmaya karar verdik. Üçüncü ülkelerle de ortak projeler yürüteceğiz. Türk Akımı biliyorsunuz. Bu konuda önemli bir gelişme var. Kısa bir süre önce anlaşma onaylandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da imza attı. En yakn zamanda bu anlaşma bizdende onaylanacak ve Akkuyu Nükleer Santrali umarım en kısa sürede projeye stratejik yatırım statüsü verilecek" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım sözlerine mevkidaşına sıcak ev sahipliğinden ötürü teşekkür ederek başladı.

ZOR GÜNLER GERİDE KALDI

"Hava ne kadar soğuksa da görüşmelerimiz gayet sıcak ve dostane bir biçimde gerçekleşiyor. Ülkeler arasında son bir yılda zor günler geçirdik ama artık bu günler geride kaldı. Artık geleceğe odaklanıyoruz. "

"Kasım 2015'in ilerisine götürmek igibi bi projemiz var. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Putin Ağustos itibariyle başlattılar.

Haberin Devamı

"2010 yılında 100 milyarlık bir ticaret hedefi koyduk ancak gerisinde kaldık. Bundan sonra yapacağımız çok iş var. Bunun için alınması gereken bir takım pratik kararlar var. Karşılıklı kısıtlamaların kaldırılması ve bu çerçevede ticaretin hız kazanması ilişkilerimizi geliştirecektir. İki halkın dostluğu temelinde iki ülkenin ortak menfaatleri konusunda çözülemeyecek hiçbir engel yoktur. Ortak paydaları tespit ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu gelişmelerin hem Türk halkı hem Rus halkı için ciddi bir katkı sağlayacağına inanıyorum."

İki lider açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
TÜRK AKIMI PROJESİ - AKKUYU NÜKLEER SANTRAL PROJESİ
Rusya Başbakanı Medvedev: Türk Akımı projesini ele aldık. Her iki tarafında iradesi var. Projenin hayata geçirilmesi için büyük umut var. Ayrıca tüm Türk Akımı boru hattının Avrupa'ya kadar gitmesi de konuşuşacak. Türk Akımı diğer doğalgaz hatlarına rakip değil. Avrupalı tüketicileri risklerden koruyacak. Arada sırada riskler olabiliyor. Türk Akımı da bu açıdan önemli.
Akkuyu Nükleer Santral projesi de stratejik bir proje. Sermayedeki pay dağılımı aynı olmaya devam ediyor. 2010 senesinde ortaya çıktı bu proje. Birçok açıdan yavaş ilerliyor. Fakat hızlandırılabilir. İlk enerji bloku 2023 senesinde devreye girecek. Tabii ki Türk partnerlerimizle ilgili kuruluşlar arasında temasları sağlayacağız.
Başbakan Binali Yıldırım: "Önemli projelerimiz var. Çok hızlı kararlar aldık. Nükleer enerji ile ilgili Akkuyu projesi bizim stratejik gördüğümüz bir alandır. Bundan sonraki hedefimiz projenin hızlandırılarak Cumhuriyetin 100. yılından önce en azından bir fazının faaliyete geçmesidir" dedi
YAPTIRIMLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ KALDIRILDI
Türk uzmanların Rus pazarındaki çalışmalarıyla ilgili bir soruya Medvedev;
Bu sadece işbirliği istikametlerimizden bir tanesi. Siyasi nedenler de ticaret hacmini olumsuz etkiledi. Bunun üzerine çalışacak olursak diğer alanlardaki iş birliğimizi artırırsak bu 100 milyarlık hedefimize ulaşmamız mümkün. Şunun altını çizmek istiyorum. Sıraladıımız konuların dışında çeşitli entegrasyon projelerinden de bahsettik. İş birliğine gelince, uzmanların Rus piyasasında istihdamına gelince bir takım yaptırımın halen uygulandığını biliyorsunuz. Yaptırımların büyük kısmı kaldırıldı. Büyük projelerde kısıtlama kaldırıldı. Bazı projelerde Türk vatanaşları hala istihdam ediliyor ve ülkemize girişlerinde sorun yok. Türk meslektaşlarımız diğer partnerlerimizle de çalışabilir. Bu doğrultuda ilerleme niyetindeyiz .
TERÖR HER ÜLKEDE VAR
Başbakan Binali Yıldırım; "Rusya ile 1 sene öncesine kadar çok önemli bir noktaya gelmiştik sonrasında bir düşme oldu. Ama 2017'de bunun değişmesini hedefliyorum.
Terör tehdidi her ülke için geçerli bugün terör tehdidi her ülkede var ama bu tedbir almayacağımız anlamına gelmez. Bunun herhangi bir üzücü olayla sonuçlanmaması için sahada tedbirlerle önlüyoruz. "
"Üç gün önce Lavrov Antalya'daydı bu konuları da görüştüler. hiçbir tereddütümüz yok gelen misafirlerimizin can ve mal güvenliğini sağlamak Türkiye Cumhuriyetinin teminatı altında olacaktır.
SURİYE'DE ADETA YUVA KURAN TERÖR ÖRGÜTLERİ VAR
Medvedev; "Dış meseleler iki ülkenin devlet başkanı ve cumhurbaşkanı arasında ele alınıyor. Suriye son derece zor bir durumda bulunuyor. Suriye meselesinin çözümü iç diyaloğun kurulmasıyla mümkün olabilir. Suriye'de adeta yuva kuran terör örgütleri var. Terör tehdidinin ne olduğu konusunda ortak görüşümüz var."

Haberin Devamı