Gazete Vatan Logo

Yeni hedefi sosyal medya

ABD lideri Trump, internet ve sosyal medyanın önde gelen şirketlerini, ‘ana akım Amerikan medyası gibi kendisine muhalif olmakla’ suçladı

Yeni hedefi sosyal medya

Seçim kampanyasından bu yana ana akım Amerikan medyasını, iktidarını hedef alan ‘yalan haberler’ yapmakla suçlayan ABD Başkanı Donald Trump, bu kez de internet ve sosyal medyanın önde gelen şirketlerine benzer suçlamalarda bulundu. Trump ilk olarak arama motoru Google’ı, kendisiyle ilgili olumsuz haberleri arama sonuçlarında üstlerde göstermekle itham etti. Cumhuriyetçi ve muhafazakar medyanın Google tarafından engellendiğini savunan Trump, kendisiyle ilgili arama sonuçlarının yüzde 96’sının ulusal ve sol eğilimli medya kaynaklı olduğunu iddia etti.

Trump, açıklamalarından birkaç saat sonra bu kez Google ile birlikte sosyal medya siteleri Facebbok ve Twitter’ı hedef alan ifadeler kullandı. ABD lideri yaptığı konuşmada, “Google, Facebook ve Twitter çok çok tehlikeli sularda yüzüyorlar, ancak çok dikkatli olmalılar, çünkü bunu insanlara yapamazlar, gerçekten binlerce şikayet geliyor” dedi. “Bizim neyi görüp neyi göremeyeceğimizi kontrol ediyorlar. Bu çok ciddi bir durum, ele alınacaktır” diye konuşan Trump, söz konusu 3 platforma yönelik hangi adımları atacağına ise değinmedi. Trump’ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow ise, bu platformlarla ilgili düzenlemeleri ‘gözden geçirdiklerini’ söyledi.

Haberin Devamı

Google reddetti

Başkan Trump’ın iddialarına yanıt Google’dan geldi. Dünyanın en popüler arama motoru Google’ın yöneticileri, arama sonuçlarını herhangi bir siyasi ideolojiyle veya usülsüz bir şekilde sıralandırmadıklarını vurguladı. Twitter ve Facebook yetkilileri ise Trump’ın iddialarına yanıt vermekten kaçındı.

Vogue’a konuştu

ABD Başkanı Trump’la 2006 yılında cinsel ilişki yaşadığını iddia eden eski porno yıldızı Stormy Daniels, Vogue dergisinin Ekim sayısı için röportaj verdi. Daniels’ın röportajla birlikte yayınlanacak olan fotoğrafını, ünlü fotoğraf sanatçısı Annie Leibovitz çekti. Daniels çekimde Zap Posen imzalı 4 bin dolarlık mavi bir elbise giydi.

‘Kaybedersek şiddet başlar’

ABD lideri Trump’ın, Pazartesi akşamı Beyaz Saray’da verdiği yemekte evanjelist liderlere, 6 Kasım’da yapılacak ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin Kongre’de kontrolü kaybetmesi durumunda ülkede şiddet dalgasının başlayabileceğini söylediği ortaya çıktı. New York Times gazetesinin ele geçirdiği ses kaydında Trump, rahiplerden vaazlarında cemaatlerini Kasım’da oy kullanmaya ikna etmesini isteyerek, “Sahip olduğunuz her şeyi kaybetmeye sadece bir seçim uzaktasınız” diyor ve Kongre’deki Demokratları kastederek “Kongre’yi kaybedersek her şeyi derhal bitirecekler” diyor. Trump konuşmasına şöyle devam ediyor: “Şimdiye kadar yaptığımız her şeyi tersine çevirecekler. Bunu süratle ve şiddete başvurarak yapacaklar. Şiddet var. Antifa’ya (faşizm karşıtı hareket) ve diğer bazı gruplara bakın. Bunlar şiddet dolu insanlar.”

Haberin Devamı

Kırmızı kart hediye ettiler

Başkan Trump, ABD, Meksika ve Kanada’nın ortaklaşa ev sahipliği yapacağı 2026 Dünya Kupası hazırlıklarını ele almak için FIFA Başkanı Gianni Infantino’yu Oval Ofis’te ağırladı. Trump Infantino’nun kendisine hediye ettiği kırmızı kartı basına gösterdi. Trump görüşmede Dünya Kupası sırasında başkanlık görevinde olmayabileceğini söyleyerek, “Burada olmayacağım. Ama belki görev süremi uzatırlar” dedi.

Haberin Devamı

Infantino Trump’a kırmızı ve sarı kartların yanı sıra, 2026 yılını temsil eden ‘26’ sırt numaralı bir forma ile 45. ABD Başkanı olması nedeniyle ‘45’ sırt numaralı bir forma da hediye etti.

‘FBI ASIL ÇİN’İ ARAŞTIRSIN’

Başkan Trump, 2016 seçimlerindeki rakibi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın özel e-postalarının Çin tarafından ele geçirildiği yönünde ABD medyasında yer alan iddiayla ilgili olarak, Federal Soruşturma Bürosu’nu (FBI) ve Adalet Bakanlığı’nı harekete geçmeye çağırdı. ‘The Daily Caller’ sitesi, Çin’e ait bir şirketin Clinton’ın elektronik postalarını ele geçirdiğini öne sürmüştü. Haberin ardından Twitter’dan açıklama yapan Trump, “Çin, Hillary Clinton’ın özel e-posta sunucusuna girmiş. Rusya olmadığından eminler mi? (Şaka yapıyorum). Acaba FBI ve Adalet Bakanlığı bu konuyla ilgileniyor mu? Aslında bu çok önemli bir haber” ifadelerini kullandı. ABD lideri dün de yine Twitter’dan yazdığı mesajda, “Birçoğu gizli bilgi olan Hillary Clinton’ın e-postaları Çin tarafından hacklendi. Bundan sonra, tüm diğer yanlış adımlarına rağmen, FBI ve Adalet Bakanlığı harekete geçmeli. Yoksa tüm güvenilirliklerini kaybedecekler” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Clinton dışişleri bakanlığı görevi süresince resmi yazışmalarda kişisel internet sunucusunu ve e-posta hesaplarını kullanmıştı. FBI 2015’ta tamamladığı soruşturmada Clinton’ın herhangi bir suçla suçlanmaması tavsiyesinde bulunsa da, eski bakanın ‘aşırı dikkatsiz’ davrandığını kabul etmişti.