Gazete Vatan Logo

Yağmura rağmen görkemli kutlama

Tahta çıkışının 60’ıncı yılı

İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth’in tahta çıkışının 60’ıncı yılı, Londra’yı esir alan yağmura rağmen görkemli etkinliklerle kutlandı.

- Dünyanın en uzun süre tahtta kalan hükümdarları arasında yer alan Kraliçe İkinci Elizabeth (86), dün belki de hayatının en mutlu günlerinden birini yaşadı. Tahta çıkışının 60’ıncı yılı kapsamında 4 gün sürecek olan törenlere tarihi “Tower Bridge”den atılan 41 pare top atışı ile start verildi. Önceki gün onuruna düzenlenen at yarışını izleyen Kraliçe, dün de Thames nehrinde bin teknenin yer aldığı Kraliyet Geçişi’ne katıldı.

Protestolar cılız kaldı

- Sabah saatlerinden itibaren nehir kenarında kamp kuran binlerce İngiliz bir ara sağanak yağmura dönen yağışa aldırmaksızın ellerinde İngiliz bayraklarıyla Kraliçe’yi selamladı. 60’ıncı yıl kutlamaları, ülkede ‘Kraliyeti kaldıralım’ tartışmalarına da bir anlamda nokta koydu. Kutlamalara yüksek bütçe ayrılmasına karşı çıkan kraliyet karşıtlarının protestosu cılız kaldı.


350 yılın en büyük şovu

Londra’da Thames Nehri üzerindeki tekne geçişi dün tüm dünya ajansları tarafından da onlarca ayrı fotoğrafla dünyaya servis edildi. Geçiş için ekstra 6 bin polisle önlem alan Londra polisi, Thames çevresinde töreni izleyenlerin sayısının yüzbinleri aştığını açıkladı.

Düşes zerafeti

Kraliyet ailesinin tüm üyelerinin hazır bulunduğu törende yine tüm gözler Prens William’la rüya gibi bir törenle evlenen Düşes Kate Middleton’ın üzerindeydi.

Big Ben’in adı değişiyor

Londra’da İngiliz Parlamento binasına bitişik olan ‘Big Ben’ saat kulesinin Kraliçe’nin onuruna “Westminster Sarayı Elizabeth Kulesi” olarak adlandırılması planlanıyor. Şimdiye kadar çok sayıda parlamenter yeni isim teklifine onay verdi. “Big Ben“ ise kuledeki 13 tonluk çanın adı. “Pırlanta yıldönümü”nden önce, İngiltere Kraliçesi’nin tahttaki 50. yılı “Altın Yıldönümü” adıyla 2002 yılında, 25. yılı ise “Gümüş Yıldönümü” adıyla 1977 yılında kutlanmıştı.

Haberin Devamı