Gazete Vatan Logo

Umut yolcularına ‘can simidi’ atıldı!

İtalya ve Malta’nın limanlarını kapatması nedeniyle geçen pazar gününden bu yana Akdeniz’de mahsur kalan ‘Aquarius’ adlı kurtarma gemisindeki 629 göçmen, gemilerle İspanya’ya nakledilecek

Umut yolcularına ‘can simidi’ atıldı!

İtalya ve Malta hükümetlerinin topu birbirlerine atması nedeniyle Akdeniz’de güvenli liman bekleyişini sürdüren gemiye İspanya sahip çıktı. Geçen hafta göreve gelen İspanya’nın yeni başbakanı Pedro Sanchez, göçmenlere adeta can simidi atarak, ‘insanlık krizini önlemek amacıyla’ Valencia limanını açma teklifinde bulundu.

3 gün içinde

Ancak geminin 1.300 km. uzaklıktaki Valencia’ya yapılacak bir yolculuğu kaldıramayacağı gerçeği üzerine yeni bir formül bulundu. İtalya, 629 göçmeni gemilerle İspanya’ya nakletmeyi kabul etti. Sicilya’dan yola çıkan gemilerin mültecileri 3 gün içerisinde İspanya’nın Valencia limanına ulaştırması öngörülüyor. Malta da, gıda rezervi tükenmek üzere olan Aquarius’a yiyecek-içecek tahliyesi yaptı.

‘Zafer’miş!

İtalya’da 1 Haziran’da kurulan popülist-aşırı sağ koalisyon hükümetinin İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Aquarius’un durdurulmasını sosyal medyada büyük harflerle ‘ZAFER!’ yazarak kutladı. Salvini, konu ile ilgili mesajında “Aquarius’taki 629 göçmen İspanya’ya yönlendiriliyor. İlk hedefe ulaştık!” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Sanchez babamız!
İspanya’nın bir hafta önce göreve gelen başbakanı Pedro Sanchez, mültecilerin kurtarıcısı oldu. İspanya’nın göçmenlere sahip çıkması AB kurumları tarafından da övgüyle karşılandı.