Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin lobicisi hapse girebilir

Türkiye’nin ABD’deki lobi faaliyetlerini yürüten eski Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert, yalan ifade ve yasadışı ödeme suçlarından tutuklandı.

Türkiye’nin uzun yıllardır ABD’deki lobi faaliyetlerini yürüten isimlerin başında gelen eski Cumhuriyetçi Parti üyesi Denniz Hastert tutuklandı. Temsilciler Meclisi eski başkanlarından Hastert, 2008’de görev süresinin dolmasının ardından, bazı enerji projelerinde Türkiye’ye danışmanlık hizmeti veren Dickstein Shapiro LLP hukuk firmasına katılmıştı. 73 yaşındaki siyasetçi, tutuklanmasının ardından önceki akşam Dickstein Shapiro’daki görevinden istifa etti.

Illinois Kuzey Bölgesi Savcılığı’ndan yapılan açıklamada Hastert’in, hakkında açılan soruşturma kapsamında Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanlarına yalan ifade verdiği belirtildi. Söz konusu soruşturmanın, Hastert’in uzun yıllardır tanıdığı bir kişiye, “suç teşkil edebilecek bir olayın ortaya çıkmaması için ‘suspayı’ verdiğinin” anlaşılmasının ardından açıldığı belirtiliyor.

Yerel basında çıkan haberlerde Hastert’in kimliği gizli tutulan kişiye ne yaptığı açıklanmadı.

Haberin Devamı

3.5 milyon dolar

Savcılık, Hastert’in uzun yıllar boyunca bahsi geçen kişiye toplamda 3.5 milyon doları bulan bir ödeme yaptığının belirlendiğini söylüyor. Geçen aralık ayında konuyla ilgili sorgulanan Hastert, bankalara güvenmediği için parasını parçe parça çektiğini öne sürmüştü.

ABD’deki bankalar, 10 bin doların üzerindeki nakit çekimleri için müşterilerinden açıklama istiyor. Hastert’in yetkililerin dikkatini çekmemek için uzun süre 10 bin dolardan az meblağlar çektiği ve bu paraları düzenli olarak tanıdığına verdiği vurgulanıyor. Hastert her iki suçlamadan da suçlu bulunursa 10 yıla kadar hapis ve 250 bin dolar para cezası alabilir.

Ermeniler tepkili

Hastert, başkanlık yaptığı yıllarda 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanınması için hazırlanan Ermeni tasarısı konusunda Türkiye lehine tavır alarak Ermenilerin tepkisini çekmişti.