Gazete Vatan Logo

Tunus’ta kanlı müze baskını

Tunus’ta silahlı kişilerin ulusal müzeye düzenlendikleri baskında 17’si turist 19 kişi öldü. Baş şüpheli geçen ay laik yönetimini tehdit eden IŞİD.

Tunus’un başkenti Tunus, dün parlamento binasının bulunduğu yerleşkeye düzenlenen silahlı saldırı ile sarsıldı. Askeri üniforma giyen 2 silahlı kişi, parlamentonun yanındaki Bardo Milli Müzesi’ne girerek çevreye ateş açtı. Baskında 17’si turist 18 kişi yaşamını yitirirken saldırganlar 10 civarında turisti de rehin aldı. Saldırıda 38 kişi de yaralandı. Binayı kuşatan güvenlik güçleri, müzedeki diğer turistleri tahliye ettikten sonra operasyon düzenledi. Buradaki operasyonda da bir polis memuru yaşamını yitirirken, saldırganlar ölü ele geçirildi. Rehin turistlerin ise kurtarıldığı açıklandı.

‘Arap Baharı’ olaylarının çıkış noktası olan Tunus’ta Zeynel Abidin Bin Ali iktidarının devrilmesinin ardından yönetime Müslüman Kardeşler çizgisindeki Nahda Partisi gelmişti. Ancak ardından ülkede yaşanan siyasi suikastlar ve gösteriler nedeniyle Nahda hükümetten çekilmek zorunda kalmıştı.

Haberin Devamı

Tehdit etmişlerdi

Geçen yılki seçimlerde iktidara laik Nida Tunus partisinin gelmesi, ülkedeki radikal İslamcı kesimleri rahatsız etmişti. Komşu Libya’da güç kazanmaya başlayan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, geçen ay yayınladığı video mesajında, Tunus’a saldırı tehdidinde bulunmuştu.