Gazete Vatan Logo

Tito kimdir, Titoizm ne demek? Tito ne zaman, kaç yaşında ve nasıl öldü, hangi ülkenin devlet adamıydı?

Josip Broz (Tito), Mayıs 1892’de, Hırvatistan’ın Kumrovec şehrinde dünyaya geldi. Birinci Dünya Savaşı yıllarında gösterdiği başarılar nedeniyle Cesaret Madalyası alan Tito, savaş sonrası Yugoslavya’ya döndü ve Yugoslavya Komünist Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Peki, Tito kimdir, Titoizm ne demek? Tito ne zaman ve nasıl öldü?

Tito kimdir, Titoizm ne demek? Tito ne zaman, kaç yaşında ve nasıl öldü, hangi ülkenin devlet adamıydı?

Yugoslav devlet adamı ve siyasetçi Josip Broz Tito’nun ölümünün üzerinden 43 sene geçti. Balkan halkları, Tito dönemini halen “Eski Yugoslavya’nın altın çağı” olarak hatırlıyor.

Tito kimdir, Titoizm ne demek?

Josip Broz Tito 7 Mayıs 1892 tarihinde Kumrovec’te doğdu, 4 Mayıs 1980 yılında Ljubljan’da hayatını kaybetti. Marksist-Leninist görüşlere sahip Yugoslav devlet ve siyaset adamıdır, fikirleri ise Titoizm olarak bilinir.

On beş çocuklu fakir bir köylü ailesinin yedinci çocuğudur. Babası Hırvat, annesi Sloven'dir. On üç yaşlarındayken Sisak kasabasına yerleşti. Burada çilingir çırağı olarak çalışmaya başladı. Gençlik yıllarında Trieste, Avusturya, Bohemya ve Almanya'da metal işçiliği yaptı. Çalıştığı yerlerde sendika faaliyetlerine katılarak aktif görevler aldı ve Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisine girdi.

Zagreb'deki 25. Alay'da askerlik hizmetini yapmak üzere silahaltına alındı. Bu sırada I. Dünya Savaşı başladı. Ağustos 1914'te askeri birliğiyle birlikte Sırbistan'a gönderildi. Bu savaşa karşı olduğunu söyleyerek propaganda yapmaya başladı. Suçlu görülerek Petrovaradin'de (Petervaradin) tutuklanarak hapse atıldı. Ocak 1915'te serbest bırakılarak, Karpat cephesinde tekrar savaşa katıldı ve bazı yararlıklar gösterdiği için cesaret madalyası verildi. Bukovina Cephesinde çarpışırken bir kazak askeri tarafından süngüyle ağır bir şekilde yaralandı. Rus ordusuna esir düştü. Bolşeviklerin safında 1917-1920 devrime ve iç savaşlarına katıldı. 1920'de bir Rus kadınıyla evlenmiş olarak Yugoslavya'ya geri döndü. Yugoslavya Komünist Partisinin kurucuları arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Komünist Partiye bağlı olarak yürüttüğü siyasi faaliyetlerinden dolayı birçok kere tutuklandı. Özellikle 1928'deki soruşturmasının neticesinde altı yıl hapis cezasına mahkûm edildi. 1934'te hapisten çıktı. Moskova, Paris, Prag ve Viyana'ya görevli olarak gitti.