Gazete Vatan Logo

Suriye askerleri sınıra dayandı!

Suriye ordusu, sınırdan 700 metre uzaktaki Harapcöz köyüne girdi

Köyün çevresine tanklar konuşlandırıldı, askerler uzun namlulu silahlarla nöbet tutmaya başladı. Türk ordusu da ek önlem alıyor

Yaklaşık üç haftadır Türkiye sınırı yakınlarında muhalif gösterilerin düzenlendiği kasabaları kuşatan Suriye ordusu, sınıra 700 metre yaklaştı. Suriyeli mültecilerin kaldığı kampın da bulunduğu Hatay’ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi köyünün hemen karşısındaki Harapcöz köyünde dün sabah saatlerinden itibaren hareketlilik görülmeye başladı. Yaşanan olaylardan kaçan Suriyelilerin sığındığı köye giren askerler, Türkiye tarafından da rahatça görülebilen noktalarda nöbet tutmaya başladı. Köyün çevresinde tank ve askeri kamyonların da konuşlandığı göze çarparken, Associated Press köydeki evlerin tepelerine keskin nişancıların yerleştirildiğini belirtti. Bölgede askeri helikopterlerin de havada tur attığı görüldü.Askerlerin köye girmesiyle sınırın hemen Suriye tarafında kamp kuran ve günlerdir burada bekleyen mülteciler arasında da panik yaşandı.

600 Suriyeli girdi

AFP muhabiri, Suriye tarafındaki çadırlarda kalan Suriyelilerin tel örgülerden geçerek, Türk güvenlik güçlerinin kontrolündeki bir kara yoluna çıktığını ifade etti. Güveççi’de bulunan Kızılay Başkanı Tekin Küçükali de “Bölgede olağanüstü bir durum yaşandığını” belirterek, dün 600’dan fazla Suriyelinin Türkiye’ye geçtiğini açıkladı. 2’nci Ordu Komutanı

Orgeneral Servet Yörük de sınıra giderek inceleme yaparken,
AP Türk askerlerinin sınırda ek önlemler almaya başladığını yazdı.

TÜRK BAYRAĞINI iNDiRDiLER

Suriye askerleri, Harapcöz köyünün biraz dışında yer alan ve birkaç gün önce Suriyeli mülteciler tarafından Türk bayrağı çekilen orman gözetleme kulesine de nöbetçi yerleştirdi. Askerler Türk bayrağını indirip yerine Suriye bayrağı çekti.

Davutoğlu bakanı aradı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’i aradı. İki bakan sınırdaki son hareketliliği görüştü. Muallim dün yaptığı açıklamada “Türkiye duruşunu gözden geçirsin” demişti.

Kaçış yeniden başladı

Suriye ordusunun sınıra yaklaşmasıyla bölgede yaşayanlar da Türkiye’ye kaçmaya başladı. Sınırı geçenler konvoylarla kampa götürülürken, dün en az 600 Suriyelinin Türkiye’ye girdiği açıklandı.

Yazarlardan BM’ye Suriye mektubu

Orhan Pamuk, Salman Rüşdi, Umberto Eco’nun da aralarında bulunduğu dünyaca tanınmış yedi yazar, BM Güvenlik Konseyi’ne mektup göndererek, Suriye’nin kınanmasını öngören karar tasarısını kabul etmesini istedi. Mektupta, BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesine yaptırım ya da müdahaleyi içermeyen tasarrıya destek vermeleri çağrısında bulunuldu.

Haberin Devamı