Gazete Vatan Logo

Sosyal medya fenomeni bebeğini ikinci kez doğuracak! Akılalmaz olay tıp dünyasını şoke etti! 18 yaşına gelene kadar...

Tıp dünyası bu akılalmaz olayı konuşuyor! Sosyal medya fenomenlerinden Jaiden Ashlea, bebeğini ikinci kez doğurmaya hazırlanıyor. Oğlunun henüz karnındayken yaşadığı sağlık sorununu öğrenen ve hiç yılmadan çözüm arayan genç anne adayı, adeta kabusu yaşadı. ABD'li moda ve güzellik blogger'ı, yaşadıkları nedeniyle şimdi bebeğini tekrar dünyaya getirecek. İşte ilginç olayın detayları...

Sosyal medya fenomeni bebeğini ikinci kez doğuracak! Akılalmaz olay tıp dünyasını şoke etti! 18 yaşına gelene kadar...

ABD'li moda ve güzellik blogger'ı Jaiden Ashlea (23) hamile olduğunu sosyal medyada takipçileriyle paylaştıktan sonra başına gelenlere inanamadı. Henüz doğmamış oğlunun, çok önemli bir problemi olduğunu öğrenen genç kadın o anları, "Kendi kendime 'Bu gerçek değil' dediğimi hatırlıyorum. Tam anlamıyla bir kabustu" sözleriyle anlatıyor. Doktorların bir kısmı bebeğin beyin ölümünün gerçekleştiğini ve herhangi bir umut kalmadığını söyleseler de çift, yılmadan çözüm yolları aramaya devam etti.

Bebeğine omurgayı oluşturan kemiklerin omuriliği tamamen örtmediği ve omurilikle ilişkili sinirlerin açıkta kaldığı spina bifida teşhisi konan Jaiden Ashlea ve eşi, bebekleri anne karnında daha doğmadan ameliyat eden, alanında uzman bir cerrahi ekip buldu. Genç kadın, teşhisten yaklaşık 6 hafta sonra bıçak altına yattı. Doktorlar sezaryen yöntemiyle bebeği dışarı alarak omurgadaki sorunu düzelttikten sonra rahim içine yeniden yerleştirdiler. Yaklaşık 6 saat süren operasyon sonrasında Ashlea, hamileliğin 37'nci haftasına kadar ciddi bir dinlenme süreci geçirmek zorunda. Doktorlar operasyonun başarılı geçtiğini ancak yine de bebeğin ciddi sağlık sorunlarıyla doğabilme ihtimali olduğu konusunda aileyi uyardı. Bebeğin muhtemelen doğumdan en az 18 yaşına gelene kadar fizik tedaviye ihtiyacı olacağını da eklediler. Ancak ameliyat sonrası süreçte bebeğin gelişiminde şu ana kadar bir sıkıntı yaşanmadı. Yaklaşık 11 hafta sonra temmuz ayında doğum yapacak olan Jaiden bu deneyimini sosyal medya hesabından paylaştıktan sonra pek çok soru ve destek mesajıyla da karşılaştı.

Haberin Devamı

'DÜZGÜN BİR GÖZ ÇOK RAHAT ANLAYABİLİR'

Peki spina bifida nedir, neden ortaya çıkar? Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Tufan Cansever bu soruları, "Gebelikte embriyolojik dönemde yani çocuğun anne karnındayken omuriliğin oluşması için belli dönemler var. Bunlar trimester dediğimiz üç aylık dönemler. Bu üç aylık dönemler sırasında omurganın ve omuriliğin kapanması yani bir yuvarlak şekli almasını ve onun üzerinde kemik yapının kapanmasını engelleyecek bazı madde eksiklikleri, toksik dediğimiz bebeğe zarar verecek, gelişimini engelleyecek maddelerden dolayı veya genetik olarak omurilik ve beyinde kapanma sıkıntıları, yani tam şeklini alamama durumları oluyor. Bu durumların hepsini sınıfladığımızda hepsine spina bifida diyoruz" şeklinde cevapladı.

Haberin Devamı

Tanı için ise 18 ila 22. haftalarda yapılan ultrasonların önemine değinen olduğuna değinen Doç. Dr. Tufan Cansever, sözlerine şöyle devam etti:

"Çocukların embriyojik dönemi yani bu omuriliğin oluşması zaten ilk 3 ayda oluyor ama tam oluşup oluşmadığı ve bozuk oluşup oluşmadığını ilk 3 ayda anlayamıyoruz yani on ikinci haftaya kadar. Ancak ikinci trimester dediğimiz 18 ila 22. haftalara denk gelen ultrasonda spina bifida olup olmadığını düzgün bir göz çok rahat anlayabiliyor."

'KAYBEDİLME RİSKİ ÇOK FAZLA'

"Doğum kesesini yani plasentayı açıp, bu çocuğun sırtındaki defekti tamir ettikten sonra yerine koyulduğunda orada çok ciddi bir sıvı eksikliği oluyor" diyen Doç. Dr. Tufan Cansever operasyonun tehlikelerine de dikkat çekti. Bu sırada beslenmenin bozulduğunun altını çizen Cansever, “İçeride ne kadar çok kalırsa bebek için iyi ama oranın da belli bir standardı var, biz onu bozuyoruz ve çocuklar genelde prematüre doğuyor. 28. haftadan sonra gelişmiş teknolojiyle, yeni doğan yoğun bakımında çocuklar biraz daha tolere edebiliyor. Ancak bu çocukların bu tür ameliyatlardan sonra kaybedilme riski çok fazla. Özellikle yeni doğan yoğun bakımlarda bu tür çocuklar çok sıkıntılı. Enfeksiyon, mesane ve bağırsakların çalışmaması, bacakların doğru düzgün hareket edememesi gibi bir çok şey olabiliyor. Yani çok riskli ameliyatlar. Türkiye'de çok yapıldığını sanmıyorum. Çok nadirdir bir veya ikiyi aşmamıştır diye biliyorum. Gebelik sırasında böylesine ameliyatlar oldukça riskli” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

'HEM ANNEYE HEM BEBEĞE CİDDİ RİSKLER TAŞIYABİLİR'

Tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Tufan Cansever, spida bifidanın farklı tipleri olduğunu dile getirip sözlerini şöyle noktaladı:

Haberin Devamı

"Sırtında kocaman delikle doğan, omuriliği cildin dışında olup üstü açık olan tipler bulunuyor. Burada önemli olan omuriliği kapalı hale getirip çocuğa ciddi bir fizik tedavi yapmak. Geri dönen dönüyor, Dönemeyenler çok ciddi sıkıntılara giriyor. Yani ameliyattan sonra da çocuklarda genelde hidrosefali (beyinde sıvı birikimi) de gelişiyor, bu sefer bir de şant takarak hidrosefalisini tedavi ediyoruz. Yani ameliyatla sorun giderildikten sonra da her şeyin sorunsuz olacağını zannetmiyorum. Yine orada yapışıklıklar ve sıkıntılar olur. Komplikasyonları çok yüksektir. Ayrıca hem anneye hem de bebeğe ciddi riskler taşıyabilir. Yani sonuçları çok yüz güldürücü olmayabilir." (Milliyet)