Gazete Vatan Logo

Savaştan sonra bir ilk! Biden kapıda karşıladı

Rusya'nın saldırılarının ardından ilk kez yurt dışı ziyareti gerçekleştiren Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i taşıyan uçak ABD’nin başkenti Washington DC'de bulunan Joint Base Andrews Askeri Havaalanı'na indi.

Savaştan sonra bir ilk! Biden kapıda karşıladı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından ilk kez yurt dışı seyahatine çıktı. İlk rota olarak ABD'yi tercih eden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i taşıyan uçak TSİ 20.00 sıralarında başkent Washington DC'de bulunan Joint Base Andrews Askeri Havaalanı'na indi. ABD Devlet Başkanı Joe Biden'ın mevkidaşı Zelenskiy'i 22.00 sıralarında Beyaz Saray'da karşılaması ve liderlerin daha sonra ikili görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. Zelenskiy ve Biden, görüşmenin ardından 00.30'da ortak basın toplantısı düzenleyecek. ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna’ya içerisinde Patriot hava savunma sistemlerinin dahil olduğu 1,85 milyar dolarlık askeri yardımı açıklaması bekleniyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 02.15 sıralarında ABD Kongresi'ne gelecek ve fotoğraf çekimine katılacak. Zelenskiy, ABD Kongresi üyeleriyle görüşmesinin ardından 03.30'da Kongre'de konuşma yapacak.




Zelenskiy'den ABD'de ilk açıklama
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Washington DC'ye varmasının ardından ilk kez açıklama yaptı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Zelenskiy, "Bugün Washington'dayım. Yakında olan zaferimizi kazanmak için iş birliğimiz sürüyor. ABD'lilere, Başkan'a ve Kongre'ye ihtiyaç duyulan desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Ukrayna'nın savunma dayanıklılığını ve gücünü artırmak için çok sayıda görüşme yapacağım. Ayrıca, ABD ve Ukrayna arasındaki ikili ilişkileri, ABD Başkanı Joseph Biden ile görüşeceğiz. Gelecek yıl, tüm halkımızla sahip olduğumuz bütün topraklara Ukrayna bayrağı ve özgürlükle dönmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ortak basın toplantısı

Biden yaptığı açıklamada, "Felaket bir kriz sürecinde ilham kaynağı oldunuz. Putin kritik alt yapı hedeflerini vuruyor. Sivilleri vuruyor. Yaptığı kabul edilemez. Yeni yıl yaklaşırken sizin mesajınızı duyması çok önemli. 2023'te de omuz omuza durmamız gerektiğinin mesajını halkın sizden duyması önemli. 300 gündür Ukrayna halkı demir gibi bir dirayete sahip olduklarını gösterdiler. Putin'in savaşı durdurma niyeti yok. 1.85 Milyar dolarlık yardım paketi önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya verilecek. Bu yardım; füze sistemleri, tank ve diğer askeri ihtiyaçları kapsıyor. Ukrayna halkına şunu söyleyeceğim. Siz ne kadar güçlü olduğunuzu gösterdiniz. Onlar yalnız, ama siz hiç yalnız kalmayacaksınız. Bu savaş çok daha büyük bir şeyin parçası. Putin Ukrayna'ya tanklarla saldırdı. Amerikan halkı zorbalara karşı direnmek için bize destek verdi. Putin'in bu savaşı durdurmaya asla niyeti olmadığını da biliyoruz. Bilinçli olarak Ukrayna'nın alt yapısını vuruyorlar. Rusya kışı bir silah olarak kullanıyor. Ne kadar gerekirse yanınızdayız." dedi.

Haberin Devamı

Ukrayna lideri Zelenskiy ise açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: Ukrayna için çok şey yapıyorsunuz. Bu ziyaret çok tarihi bir ziyaret ilişkilerimiz açısından. Gerçek anlamda ortak ve müttefik olduk. Burada yaptığım görüşmelerde bunu hissettim. Başkan Biden'a çok teşekkür ediyorum. Ortaklarını birleştirdi. Kongre'ye de teşekkür ediyorum. Onlardan da destek almayı umuyorum. Benim ana meselem Ukrayna'yı güçlendirmek. İyi haberlerle eve dönüyorum. Sayın Biden yeni ek askeri paket duyurdu. Rusya hesap vermek zorunda yaptığı her şey için. Bu noktada bir barış formülü olması çok önemli. Barış zirvesi için bir küresel fikir önerdik.

Haberin Devamı