Gazete Vatan Logo

Sarkozy’yi bu fotoğraf yakacak

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, devrik Libya lideri Kaddafi’den seçim kampanyası için para aldığı iddiasıyla açılan soruşturmayı engellediği gerekçesiyle ifade verdi.

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, hakkında yürütülen “gizli adli soruşturmayı ihlal etmek” suçlamasıyla gözaltına alındı. Sarkozy, dün sabah saatlerinde Paris yakınlarındaki Nanterre’de bulunan yolsuzlukla mücadele birimine giderek polise ifade verdi.

Fransa tarihine ifade veren ilk cumhurbaşkanı olarak geçen Sarkozy, Nisan 2013’te, eski Libya lideri Muammer Kaddafi’den, 2007’deki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası için para aldığı iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında polisin sorularını yanıtladı.

Sarkozy’nin, Serge Tournaire ve Rene Grouman adlı yargıçların, soruşturma kapsamında telefonlarını dinleme kararı çıkarmasından haberdar olması nedeniyle soruşturmayı engellemekle suçlanıyor. Sarkozy’den bir gün önce gözaltına alınan Savcı Gilbert Azibert ve Patrick Sassoust’un, eski cumhurbaşkanına hakkında açılan soruşturmayla ilgili içeriden bilgi sızdırdığı ortaya çıkmıştı. Sarkozy ile aynı suçlama yöneltilen avukatı Thierry Herzog da önceki gün ifadesinin alınması için polis merkezine götürülmüştü.

Haberin Devamı

Sahte isimle telefon

Savcılık, dinlemeler sırasında Sarkozy’nin görüşmelerini kısa kestiğini farketmiş, yapılan araştırmada eski cumhurbaşkanının, Herzog tarafından temin edilen başka bir isme kayıtlı bir telefon numarası kullandığı belirlenmişti.

2017’deki başkanlık seçimlerinde aday olarak siyasete geri dönüş yapma hayalleri suya düşen Sarkozy’ye partisi Halk Hareketi Birliği’nden (UMP) destek geldi. UMP’li vekiller, Sarkozy’ye “siyasi komplo” düzenlendiğini iddia ederken hükümet, yargının yönlendirildiği suçlamasını sert şekilde reddetti.

Seyfülislam ortaya atmıştı

Sarkozy’nin Libya’dan para aldığı iddiası, 2011’de isyancı aşiretler tarafından öldürülen devrik Libya lideri Muammer Kaddafi’nin hapisteki oğlu Seyfülislam tarafından ortaya atılmıştı. Seyfülislam, Kaddafi’ye ihanet etmekle suçladığı Sarkozy’den, seçim kampanyasında kullandığı paraları geri vermesini istemişti. Sarkozy’nin, Kaddafi’den 50 milyon Euro’ya yakın bir para aldığı öne sürülmüştü.

Haberin Devamı

Basın ordusu takip ediyor

Sabah saatlerinde polis merkezine gelen Sarkozy, kalabalık bir basın ordusunun takibinde. İnternet siteleri ve televizyonlar, soruşturmayla ilgili gelişmeleri dakika dakika servis etti.