Gazete Vatan Logo

Saldırgan Çeçen kökenli çıktı

Fransa’nın başkenti Paris’te önceki akşam bıçaklı saldırı düzenleyen kişinin 21 yaşında Çeçenistan kökenli Fransız vatandaşı Hamza Azimov olduğu açıklandı

Saldırgan Çeçen kökenli çıktı

DEAŞ sempatizanı Azimov, yerel saatle 21.00 sularında kent merkezindeki Opera Caddesi’nde yoldan geçenlere bıçakla saldırmıştı. Tekbir getirdikten sonra bir kişiyi göğsünden bıçaklayan saldırgan, daha sonra sokaktaki 4 kişiyi de boğazlarından yaralamıştı. Saldırgan, olay yerine gelen polis memurları tarafından vurularak öldürüldü. Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb, yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığını belirtti.

Jonathan adlı görgü tanığı garson, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, “Genç bir kadının panik içinde restorana girmeye çalıştığını gördüm” dedi. Kadının kanlar içinde olduğunu ve saldırganın da arkasından geldiğini belirten garson, genç bir adamın saldırganı uzaklaştırmaya çalıştığını ve saldırganın bunun üzerine oradan kaçtığını söyledi.

Ailesi gözaltında

Azimov’un 1997’de Çeçenistan’da doğduğu belirtiliyor. Olayla ilgili terör soruşturması başlatılırken Azimov’un anne ve babasının gözaltına alındığı açıklandı. Azimov’un 2010 yılında Fransız vatandaşlığına geçtiği, 2016 yılında da, eşi Suriye’de DEAŞ saflarında çatışan bir adamla ilişkisi nedeniyle radikalleşme şüphesiyle polise ifade verdiği kaydedildi. Azimov’un, Fransız terörle mücadele polisinin, radikalleşme eğiliminde olan şüphelileri izlediği güvenlik fişi ‘S Fişi’nde kayıtlı olduğu da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

DEAŞ’ın resmi propaganda aracı Amaq sitesi üzerinden üstlendiği terör saldırısını gerçekleştiren saldırganın ‘tek başına mı, yoksa talimat alarak mı’ harekete geçtiği henüz bilinmiyor. Azimov,’un eylemi, DEAŞ’ın “Silahınız yoksa bıçakla, sopayla saldırın” çağrısı üzerine başlayan ve ‘Ucuz terörizm’ (low cost) olarak adlandırılan saldırılarının sonuncusu oldu.

DEAŞ-Çeçen bağlantısı

2013’te ABD’deki Boston Maratonu’nda bombalı saldırı düzenleyen Tamerlan ve Dzhokhar Tsarnaev kardeşlerin yanı sıra 2016’daki İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısının planlayıcısının da Çeçen olduğu açıklanmıştı. 2017’de DEAŞ’ın Çeçen kökenli üyesi Ahmet Çatayev, Gürcistan’da özel kuvvetlerle girdiği çatışmada öldürülmüştü. Çeçenistan’da örgütlenen DEAŞ, Suriye ve Irak’taki çatışmalara çok sayıda militan gönderdi.

Haberin Devamı