Gazete Vatan Logo

Sabırsızlıkla bekliyor

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Başbakan Tayyip Erdoğan ile cumhurbaşkanlığı görevinde çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, Obama’nın, “Başbakan Erdoğan ile yeni görevinde çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini” belirtirken, Başkan’ın aynı şekilde Erdoğan’ın yerine geçecek başbakanla da çalışmayı arzuladığını ifade etti. Hayden, Obama’nın önümüzdeki günlerde Başbakan Erdoğan’ı aramasını beklediklerini de bildirdi.

‘Uzlaştırıcı rol’ vurgusu

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, yayınladıkları ortak mesajda Başbakan Erdoğan’ı seçim zaferinden dolayı tebrik etti. İki yönetici Erdoğan’ı cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden dolayı kutladıklarını belirtirken, “Türkiye AB’nin anahtar önemdeki ortaklarından biridir: AB’ye katılım konusunda müzakerelerde bulunan aday bir ülke, bir komşu, önemli bir ticaret ortağı ve bir dış politika müttefiği” tanımını yaptı.

İki lider bu alanların tümünde işbirliğinin artırılmasını beklediklerini vurgularken, “Yeni konumunuzun gerektirdiği uzlaştırıcı rolü koruyacağınıza ve Türk toplumundaki bütün topluluk, inanç, hassasiyet, görüş ve hayat tarzlarını kucaklayacağınıza güveniyoruz. Aynı zamanda Kürt sorununda çözümü hedefleyen, zaten değerli çabalarla yatırımda bulunduğunuz hali hazırdaki sürece desteğinizin devamıyla Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılma yönündeki desteğinizin devam etmesini de bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AP’den uyarı

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise, Twitter hesabından yayınladığı açıklamada, Erdoğan’ı tebrik ederken, “Türkiye’nin şimdi birliğe, reformlara, hukukun üstünlüğüne, çoğulculuğa saygıya ve AB yolunda ilerlemeye ihtiyacı var” dedi.
‘Dostluk sürsün’
Almanya Başbakanı Angela Merkel Başbakan Erdoğan’ı kutlarken bölgedeki güçlükler karşısında Türkiye’nin büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum da Erdoğan’ı kutladı.

Haberin Devamı