Gazete Vatan Logo

Rusya Ukrayna görüşmesi taraflar ne istiyor? Müzakere şartları belli oldu mu?

Rusya Ukrayna arasındaki kriz devam ediyor. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşının 12. Gününde, 3. tur müzakere bugün yapılıyor. Rus ve Ukrayna heyeti görüşmelere başladı. Kremlin şartlarını açıklarken, müzakere heyetinin toplantısının başladığı duyuruldu. Peki, Rusya Ukrayna görüşmesi taraflar ne istiyor? Müzakere şartları belli oldu mu? İşte detaylar…

Rusya Ukrayna görüşmesi taraflar ne istiyor? Müzakere şartları belli oldu mu?

Ukrayna ve Rusya arasındaki 3. Tur görüşmeler başladı. Kremlin barış için üç şartını açıkladı. Dünyanın gözü kulağı kritik görüşmeye odaklanırken iki tarafın da şartları merak ediliyor. Peki, Rusya Ukrayna görüşmesi taraflar ne istiyor? Müzakere şartları belli oldu mu? İşte detaylar…

Rusya ve Ukrayna heyetleri ateşkes için bugün üçüncü kez masaya oturdu. Ukraynalı müzakereci David Arakhamiya, "Rusya ve Ukrayna Pazartesi günü düşmanlıkların sona erdirilmesiyle ilgili üçüncü tur müzakereleri gerçekleştirecek" dedi. Rusya ile Ukrayna arasında Belarus'un Brest kentinde yapılan müzakerelerin ikinci turu perşembe günü yapılmıştı.

Ukrayna-Rusya görüşmesinde, taraflar, sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması konusunda mutabakata varmıştı. 3. tur müzakere yapılmasına da karar verilmişti.

KREMLİN ŞARTLARINI AÇIKLADI

Görüşmelere saatler kala Kremlin barış için şartlarını açıkladı. Rus tarafının talepleri ise şöyle:

Ukrayna' Kırım'ı Rus toprağı, Donetsk ve Luhansk'ı ise bağımsız devlet olarak tanımak zorunda.

Haberin Devamı

Ukrayna Anayasayı değiştirmeli ve herhangi bir bloka girme iddialarını reddetmeli.

Rusya, Ukrayna'ya koşulları sağlaması halinde operasyonların derhal durdurulacağını bildirdi.

ÜÇLÜ ZİRVE TÜRKİYE’DE

Türkiye ve Rusya arasındaki üçlü zirvenin tarihi belli oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla üçlü formatta görüşeceklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kendisinin yürüttüğü yoğun diplomasi trafiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların durdurulması ve kalıcı barış için çaba sarf etmeyi sürdüreceğini vurguladı.

Söz konusu çatışmalar başlamadan önce de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştüğünü ve iki mevkidaşı 11-13 Mart'ta düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu kapsamında bir araya getirme teklifinde bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, her iki tarafla Türkiye'nin temasını kesmeden sürdürdüğünün altını çizdi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Savaşın ardından bu çabamızı daha da arttırdık ve iki tarafı buluşturmak için yoğun bir diplomasi yürüttük. Dün Sayın Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan), (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'le görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdi. Bilahare Lavrov, Antalya'daki bu görüşmeye katılmaya hazır olduğunu söyledi. Aynı şekilde, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da bu toplantıya katılacağını bize bildirdi.

Her iki bakan, Antalya'daki bu toplantıda özellikle benim de yer almamı, üçlü bir şekilde yapmamızı istediler. Dolayısıyla bu toplantıyı üçlü bir formatta ve 10 Mart Perşembe günü inşallah Antalya'da gerçekleştireceğiz. Bu toplantının özellikle bir dönüm noktası olmasını temenni ediyoruz. Bu toplantının barış ve istikrar yönünde önemli bir adım olmasını arzu ediyoruz."

Çavuşoğlu, çatışmaların bir an önce durmasıyla, kalıcı barış için iyi niyetle çaba göstermeyi sürdüreceklerini belirtti.