Gazete Vatan Logo

Paris’ten oğlunu savundu

ABD lideri Trump, oğlu Trump Jr’ın Kremlin bağlantılı bir avukatla seçimlerden önce yaptığı görüşmeden rahatsız olmadığını belirtirken, “Oğlum mükemmel bir genç”dedi

Paris’ten oğlunu savundu

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa ziyaretinde de, oğlu Donald Trump Jr’ın başkanlık seçimleri öncesinde Rusya bağlantılı avukat Natalia Veselnitskaya ile gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili sorulardan kaçamadı.

Trump, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la Elysee Sarayı’ndaki görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuya ilişkin kendisine yöneltilen soruya, “Oğlum mükemmel bir genç. Rus bir avukatla yaptığı görüşmenin hiçbir sonucu olmamıştır. Oğlum Rus bir avukatla görüşmüştür. Hükümetin avukatı ile değil. Üstelik çok kısa bir görüşme. Pratik açıdan baktığınızda, sanırım çoğu insan böyle bir karşılaşmayı kabul ederdi” diye cevap verdi. Trump, hafta içinde düzenlediği basın toplantısında da oğlunun kötü bir niyeti olmadığını savunmuştu.

Macron ise, aynı konuda kendisine yöneltilen soruya, “Ben Amerika’nın içişlerini ilgilendiren bir konuyla ilgili yorum yapmamayı tercih ederim” deyince, Başkan Trump, “Harika bir yanıt” karşılığını verdi.

Donald Trump Jr, İngiliz menajer Bob Goldstone’un aracılığıyla geçen yıl Haziran ayında, New York’ta Rus avukat Natalia Veselnitskaya ile özel bir görüşme gerçekleştirmişti. Trump Jr, Rus avukatın elinde, babasına seçimleri kazandırabilecek bazı belgeler bulunduğu gerekçesiyle görüşmeyi kabul ettiğini açıklamıştı. İddiaya göre Goldstone Trump Jr’a, Rusların elinde, Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’la ilgili ‘kirli sırlar’ olduğunu söylemiş, Trump Jr da bunun üzerine görüşmeyi kabul etmişti.

Haberin Devamı

‘Gelecek sefer Putin’e soracağım’

Başkan Trump, Rus mevkidaşı Vladimir Putin’i Beyaz Saray’a davet etmek için şimdilik doğru zaman olmadığını belirtirken, ona bir sonraki görüşmelerinde ne soracağını açıkladı. Paris’e gittiği sırada Air Force One uçağında kendisine, Putin’in 2016 seçimleri sırasında aslında kimi desteklediği sorusu yöneltilen Trump, “Onunla bir sonraki görüşmemde ‘Aslında kimi tutuyordun?’ diye soracağım” dedi. Trump, “Zira onun benden yana olabileceğine inanamıyorum” ifadelerini kullandı. Trump, daha önce yaptığı açıklamada Putin’in Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’ı tercih edeceğini savunmuştu.

Haberin Devamı

‘Çok formdasınız’

Seçim kampanyasından bu yana cinsiyetçi sözleriyle tepki çeken Başkan Trump, bu kez Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un eşi Brigitte Macron’a söylediği sözlerle tartışma yarattı. Söz konusu diyalog, Trump’ın Fransa ziyareti sırasında, Macron çiftinin eşi Melania ile kendisini Fransa tarihinin önde gelen isimlerinin mezarlarının bulunduğu Hotel des Invalides’de gezdirmesinden sonra yaşandı. Trump önce 64 yaşındaki Brigitte Macron’a “Çok formdasınız” dedi. Ardından Emmanuel Macron’a dönerek “Fiziksel olarak çok formda” sözlerini tekrarlama gereği duydu. En sonda da, “Güzel” dedi. Kameralara an be an yansıyan bu anlar, sosyal medyada tepki çekti. Birçok kullanıcı ABD Başkanı’nın sözleri için ‘çirkin ve uygunsuz’ yorumunu yaptı.