Gazete Vatan Logo

Oxford yılın kelimesi oylaması nasıl, nereden yapılır? Yılın kelimesi (Word of the year 2022) nedir? Metaverse, IstandWith, goblin mode kelimelerinin anlamları!

Her yıl geleneksel olarak yılın kelimesini seçen Oxford Sözlüğü bu yıl ilk kez yılın kelimesini internetten verilecek oylarla seçmeye karar verdi. Geride bırakmaya hazırlandığımız 2022 yılının kelimesini için sözlükbilimciler üç kelime aday oldu. Dünyanın dört bir yanındaki dil severlerin verecekleri oylar yılın kelimesini belirleyecek. Peki, Oxford yılın kelimesi oylaması nasıl, nereden yapılır? Oxford Sözlüğü neden yılın kelimesini seçiyor? Metaverse, IstandWith, goblin mode ne demek? Yılın kelimesi nedir? Metaverse, IstandWith, goblin mode kelimelerinin anlamları ve Oxford yılın kelimesi oylaması linki!

Oxford yılın kelimesi oylaması nasıl, nereden yapılır? Yılın kelimesi (Word of the year 2022) nedir? Metaverse, IstandWith, goblin mode kelimelerinin anlamları!

Oxford sözlüğü her yıl geleneksel olarak seçtiği dünya çapında etkili olan kelimeyi belirlemek için oylama başlattı. Daha önce Oxford sözlüğü tarafından seçilen yılın kelimesi, ilk defa internetten verilecek oylarla seçilecek.

Oxford sözlüğü neden yılın kelimesini seçiyor?

Oxford sözlüğü yılın kelimesi seçimi uygulamasıyla İngilizceyi yaşatmayı ve yaygınlaştırmayı hedefliyor. Yılın kelimesi tarihinde ilk kez 2022 Yılın Sözü halk tarafından seçilecek.

Oxford yılın kelimesi oylaması nasıl, nereden yapılır?

Yılın kelimesi için oylama https://languages.oup.com/word-of-the-year/2022/ sitesi üzerinden yapılacak. Oylama 2 Aralık Cuma günü sona erecek. 2022 yılın kelimesi 5 Aralık 2022 tarihinde açıklanacak.

2022 Yılın kelimesi adayları Metaverse, IStandWith, Goblin mode ne demek?

Sözlük bilimciler tarafından kısaltılan listede, internet kullanıcılarının oy verebileceği üç kelime belirlendi. Adaylardan ilki Neal Stephenson'ın 1992'de yayımladığı Snow Crash romanında geçen "metaverse" oldu. Oxford Language yapay gerçekliğin yaygınlaşmasıyla bu kelimenin kullanımının geçen yıla göre dört kat arttığını bildirdi.

Haberin Devamı

Kullanıcılara oylamada sunulan diğer kelimeyse sosyal medya platformu Twitter'da kullanılan "#IStandWith" (Yanındayım) oldu. Rusya–Ukrayna Savaşı'ndan Johnny Depp ve Amber Heard'ün davasına kadar birçok farklı konu üzerinde açılan başlıklarda kullanılan kelime, 2022'de epey sık görüldü.

Bir kişinin ne olursa olsun istediğini yapması anlamına gelen "goblin mode" üçüncü aday unvanını kazandı. Terim, ABD'li model ve oyuncu Julia Fox'un pandemi sonrası normale dönmek anlamında kullanımı sonrası popülerlik kazandı.