Gazete Vatan Logo

Ne çalmışlar ama!

Devrik liderin malları haraç mezat satışa sunuldu...

Ne çalmışlar ama!

Tunus’un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali ve eski First Lady Leyla’nın el konulan malları haraç mezat satışa sunuldu. Lüks araçlardan, Leyla’nın ayakkabı ve çanta koleksiyonu ve kürklerinin sergilendiği fuarı Tunus Başbakanı açtı.



ARAP Baharı’nın ilk ülkesi olan Tunus’ta 23 yıllık iktidarı 28 günlük isyan sonunda biten ve Suudi Arabistan’a kaçmak zorunda kalan Tunus diktatörü Zeynel Abidin Bin Ali ve şatafatıyla ünlü eşi Leyla bir kez daha Tunus’un gündeminde... Ancak bu kez çok değişik bir sebebple. Tunus hükümetinin aldığı karar uyarınca devrik diktatörün malları başkentte kurulan bir fuar merkezinde dün haraç mezat satışa çıkarıldı. Bu görkemli eşyaları satın almaya parası olmayan Tunuslulare da 20 dolarlık giriş ücreti karşılığında eski liderlerinin nasıl bir lüks içinde yaşadığını görme fırsatı sunuldu. Başbakan Hammadi el-Cibali’nin katılımıyla açılan fuarda 29 lüks otomobil, değeri milyon dolarlarla ölçülen 300 parça değerli taşlardan oluşan mücevher setleri, her biri binlerce dolarlık çanta ve aksesuarın yanı sıra çini, porselen ev eşyaları ile tarihi eserler yer alıyor. Satışa sunulan eşyaların toplam değerinin 20 milyon euro değerinde olduğu hesaplanıyor.



2010’da terk etmişti

Maliye Bakanı İlyas Fahfah, satışa sunulan mallardan elde edilecek gelirin, yerel kalkınma projelerinde kullanılmak üzere devlet hazinesine aktarılacağını söyledi. Bugünden itibaren kapılarını ziyaretçilere açacak fuar 1 ay boyunca açık kalacak. Ziyaretçilerden de sergiye giriş için cüzi miktarda giriş ücreti alınacağı belirtildi. Tunus’ta 17 Aralık 2010’da patlak veren devrimin ardından, 17 Ocak 2011’de ülkeyi terk eden Bin Ali’nin ardında, iktidarı döneminde edindiği milyarlarca lira değerinde servet bıraktığı açıklanmıştı. Terk ettiği sarayına yapılan baskında kasa içine gizlenmiş deste destek paralar bulunmuş, eski First Lady Leyla’nın da sayısı 100’e ulaşan ayakkabı koleksiyonu büyük tepki uyandırmıştı.



1500 parça mücevher

Tunus’ta Bin Ali dönemi yolsuzluklarının ortaya konduğu 345 sayfalık raporda devrik diktatörün sarayından 1000 çift ayakkabı ve 1500 parça mücevher çıktığı belirtilmişti. Rapora göre Bin Ali ve eşi Leyla Trablusi’nin Tunus’un başkentindeki saraylarının bodrumu lüks eşya koleksiyonuna evsahipliği yapıyordu. Bin Ali dönemindeki yolsuzluk ve rüşvet olaylarını ortaya koymak için kurulan ulusal komite, devlet kurumlarında, bakanlıklarda, bankalarda, gümrüklerde, basın mensupları ve avukatlar arasında ve daha başka kesimlerde yolsuzluğun aşırı derecede yayıldığını açığa çıkardı. Raporun basın mensuplarına sunumu esnasında hukukçu Naci El-Bekuş şöyle demişti: ‘Utanç hissediyorum. Tüm değerler yağmalanmış.’ El-Bekuş, başkentin batısında kalan Sidi Bou Said Sarayı’nın milli anı olarak kalması açısından bir müzeye dönüştürülmesini teklif etti.



1.5 ton altın kaçırmıştı

Zeynel Abidin Bin Ali ile eşi Leyla Trablusi, devrim sürecinde Tunus’u terketmeden önce merkez bankasından 1.5 ton külçe altın alıp kaçmıştı. Kuaförken tanıştığı Bin Ali ile evlenerek first lady lükse olan düşkünlüğüyle biliniyordu. Altınları kaçırdığı ortaya çıkınca ülkede büyük bir infial oluşmuştu.



Satışa sunulan eşyalar arasında Leyla’nın ayakkababı ve çantaları ile kürkleri kadın müşteriler tarafından büyük ilgi gördü.

Bin Ali’nin zaman zaman kullandığı pahallı marka saatleri de şatışa şunuldu. Bin Ali’nin gardrobundaki elbiseler de ilgi uyandırdı. Araba kolleksiyonu ise kuşkusuz en gözde olanlardı.

Haberin Devamı