Gazete Vatan Logo

Kimyasal silahlar Akdeniz'de!

SURİYE'den çıkarılarak Danimarka gemisiyle İtalya'ya getirilen kimyasal silah maddelerinin imha edilmek üzere Amerikan gemisi Cape Ray'e yüklenme işlemi tamamlandı.

Kimyasal silahlar Akdeniz'de!

Suriye'nin imha edilecek kimyasal silahlarının Amerikan gemisi Cape Ray'e yüklenme işlemi tamamlandı. Cape Ray, Akdeniz açıklarına doğru yol aldı. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ) denetiminde Suriye'nin Lazikiye Limanı'ndan yola çıkan Danimarka bandıralı Ark Futura'nın, İtalya'nın Gioia Tauro Limanı'na getirdiği 800 tonluk kimyasalın öncelikli olan 600 tonu Cape Ray'e yüklendi. Dün sabah başlayıp yaklaşık 12 saat süren aktarma işleminin ardından Cape Ray, yoğun güvenlik önlemleri altında Akdeniz'e açıldı. Suriye'nin kimyasal silah programındaki, hardal gazı ve sarinin türevleri olan mühimmatın 600 tonu, KSYÖ uzmanlarının gözetiminde açık denizde hidroliz yöntemiyle nötrleştirilecek.

İMHA AŞAMASI 2 AY SÜRECEK

Kimyasal maddelerin kalan kısmının ise, İngiltere, Finlandiya ve Almanya'daki tesislerde imha edileceği belirtildi. Operasyonun bu aşamasının, yaklaşık 2 ay sürmesi bekleniyor.KSYÖ'den yapılan yazılı açıklamada, örgütün Genel Direktörü Ahmet Üzümcü'nün, sorunsuz bir şekilde gerçekleşen yükleme işlemine ev sahipliği yaptığı için İtalya'ya ve operasyona katılan personele teşekkür ettiği aktarıldı.

Haberin Devamı

Örgütten geçen hafta yapılan açıklamada, Suriye'nin uluslararası topluma bildirdiği 1300 ton kimyasalın tümünün ülke dışına çıkarıldığı açıklandı. Dünyada 70 bin ton kimyasal silah varlığı biliniyor. Bu stokun yüzde 95’i ABD ve Rusya’da bulunuyor. 2003 yılından bu yana kimyasal silahların yüzde 11’nin imha edildiği düşünülüyor. Uluslararası anlaşmalar sonrasında kimyasal silah stoku ile ilgili bildirim mecburiyeti vardır.


ORTADOĞU'NUN KİMYASAL SİLAH DEPOSU

Suriye’nin Ortadoğu’nun en büyük kimyasal silah deposuna sahip olduğu tahmin ediliyordu. Ancak, hangi silahlara sahip olduğuna dair ya da cephaneliğinin boyutuna dair net bilgi yoktu. ABD başta olmak üzere tüm dünyanın baskıları sonucu Suriye kimyasal silahlarını imha etmeyi kabul etti. Suriye Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ni imzalamayan ülkelerden biri olduğu için uluslararası hukuk kurallarına göre bu silahları imha etmeye mecbur kaldı. Ülkenin, çok sayıda sarin gazı, hardal gazı ve diğer sinir gazı deposuna sahip olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı