Gazete Vatan Logo

İsrail’e dokundu yandı

34 yıldır CNN’de görev yapan ödüllü Amerikalı gazeteci Jim Clancy, İsrail karşıtı tweetleri sonrası işinden oldu

Filistin’e yönelik sempatisi nedeniyle zaman zaman ABD’deki Yahudi lobisinin hedefi olan CNN’in tecrübeli habercisi Jim Clancy, Charlie Hebdo saldırısından sonra yazdığı tweetler nedeniyle koltuğunu kaybetti. Twitter hesabında İsrail yanlılarının son dönemde Müslümanlar’a karşı öfkeyi provoke ettiğini iddia eden Clancy, Charlie Hebdo’nun yeni kapağında yer alan karikatürün “Hz. Muhammed’la dalga geçmediğini”, belirttikten sonra yazdığı tweet’te “Fakat İsrail yanlısı görüş, bizi bu karikatürlerin İslam karşıtı olduğu konusunda ikna etmeye çalışıyor” ifadesini kullandı. Fransa’da düzenlenen terör eyleminin sorumluluğunun İsrail ve Siyonistlerde olduğunu ima etti.

İsrail’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması ve Yahudiler’in Filistin topraklarına inşa ettiği yerleşkeler konusunda da İsrail lobisinin görüşlerini ti’ye alan tweetler yazan gazeteci bu sözlerinin altına gelen yorumlarda ‘Sarhoş musun’, ‘Bu adam kesinlikle okkalı bir tokatı hak ediyor’ şeklinde tepkiler aldı.

Peki insan hakları?

Haberin Devamı

Kendisine cevap yazan bir kişiye, ‘Hasbara?’ diye yanıt yazarak bu kişiyi İsrail PR takımı Hasbara’nın bir üyesi olmakla suçlayan Clancy, bazı twitter hesaplarının isimlerini açık açık yazarak bu hesapların İsrail adına PR yaptığını ancak iş insan haklarına geldiğinde umursamadıklarını ‘PR but not HR’ diye yazdı. Tecrübeli gazeteci kanal yönetiminin kendisini uyarmasının ardından önce twitter hesabını kapattı ardından da 34 yıllık CNN kariyerine veda ederek istifa etmek zorunda kaldı. Clancy, Christiane Amanpour ile birlikte CNN’in en çok tanınan yüzlerinin başında geliyordu.

‘İsrail karşıtı psikopat’

Jim Clancy, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun kararıyla Batı Şeria’da gelecekteki Filistin topraklarında inşa edilen ve tüm dünyanın tepkisini çeken Yahudi yerleşkelerine karşı ciddi muhalefet eden bir gazeteciydi. Clancy bu nedenle Twitter’da ‘İsrail karşıtı psikopat’, ‘CNN’in soytarısı’ diye eleştiri oklarının hedefi oluyordu.

Jim Clancy ödüle doymayan gazeteci

Denver ve San Francisco’daki başarılı ve ödüllü kariyerinin ardından 1981 yılında CNN’e katılan Jim Clancy, Komünizmin çöküşü, Berlin Duvarı’nın yıkılışı, Beyrut olayları, Ruanda Soykırımı ve her iki Irak Savaşı’nı da CNN adına yerinde takip etti. Dünyanın hemen hemen önde gelen tüm liderleriyle, başbakanlar ve devlet başkanlarıyla röportajlar yaptı. 1982-96 yılları arasında CNN International muhabiri olarak Beirut, Frankfurt, Roma ve Londra’da görev yapan Jim Clancy’nin kazandığı ödüller şöyle:

Haberin Devamı

- Ruanda Soykırımı haberleri ile George Polk Gazetecilik Ödülü

- Bosna Savaşı’ndaki haberciliği

için DuPont-Columbia Ödülü

- Somali’deki açlık konusunda hazırladığı belgesel ile Emmy Ödülü

- Küresel kıtlık ve açlık konusun-daki haber çalışmaları için

A.H. Boerma Ödülü.

- Hüsnü Mübarek’i deviren Tahrir

İsyanı sırasındaki ‘Olağanüstü Canlı Yayın Haberciliği’ ile Emmy Ödülü.