Gazete Vatan Logo

İspanya’da yeni kral dönemi

İspanya’da babası Juan Carlos’un yerine tahta geçen Kral 6. Felipe, ilk konuşmasında ülke bütünlüğünü korumak ve ekonomik krizle mücadele için halka birlik çağrısı yaptı

Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya’da diktatör Franco sonrasındaki demokrasi tarihinin ikinci kralı olan 6. Felipe, dün resmen tahta oturdu. 6. Felipe, İspanyol Meclisi’nde düzenlenen yemin töreninin ardından yaptığı konuşmada, “Yeni bir zamanda yenilenen monarşiyi temsil ediyorum” dedi. Konuşmasında ülke bütünlüğüne ve ekonomik krizle mücadelede herkesin birlik olması gerektiğine vurgu yapan 46 yaşındaki Kral, İspanya’dan ayrılmak isteyen Katalanlara da “karşılıklı anlayış ve saygı içerisinde birlikte yaşama” mesajı verdi.

Babası katılmadı

Törende 6. Felipe’nin eşi Kraliçe Letizia ve kızları Prenses Leonor ile Prenses Sofia’nın dışında, eski kraliçe Sofia ve Kral’ın kız kardeşlerinden Elena hazır bulundu. Kral Juan Carlos ise töreni, ilgiyi oğlu üzerinde tutmak için konut olarak da kullandıkları Kraliyet Sarayı Zarzuela’da televizyondan izlemeyi tercih etti. Kral’ın diğer kız kardeşi Prenses Cristina ise, eşi ve kendisi hakkında devam eden yolsuzluk soruşturmasında sanık olarak ifade vermesinden bu yana olduğu gibi resmi törende de protokol dışında bırakıldı.

Haberin Devamı

Monarşinin umudu

Son anketler halkın 6. Felipe’nin kral olmasından memnun olduğunu gösteriyor. Siyasi analistler genç kralın Juan Carlos döneminde imajı zedelenen İspanyol monarşisinin popülaritesini yeniden artırabileceği görüşünde birleşiyor.

Cumhuriyetçiler sokakta
6. Felipe’nin yemin töreninin olduğu saatlerde başkent Madrid sokaklarına çıkan cumhuriyet yanlıları, monarşinin kaldırılması için referandum taleplerini yineledi.
Teselli öpücüğü
Yemin töreninin ardından Kraliyet Sarayı’nın balkonundan oğlu 6. Felipe’nin halkı selamlamasına eşlik eden eski Kral Juan Carlos’un yüzünün asık olduğu gözlendi. Selamlama sırasında eşinin yanına gelen eski Kraliçe Sofia, kocasını yanağından öperek teselli etti.