Gazete Vatan Logo

IŞİD ‘kirli bomba’ peşinde

Paris saldırılarıyla bağlantılı IŞİD üyelerinin, Belçika’daki nükleer tesislerden radyoaktif madde çalarak ‘kirli bomba’ üretmeyi planladığı öne sürüldü

IŞİD ‘kirli bomba’ peşinde

Belçika’da terör saldırısı düzenlemeyi planlayan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının, ülkedeki nükleer tesislerden birisinde görevli üst düzey bir yetkiliyi takibe aldığı ortaya çıktı. Savcılık sözcüsü Thierry Werts, 30 Kasım’da başkent Brüksel’de yapılan baskınlarda gözaltına alınan Muhammed Bakkali adlı zanlının, Mol’daki nükleer araştırma tesisinde görevli yetkiliyi izlemeye aldığının belirlendiğini açıkladı.

Yetkililer, IŞİD’in adı gizli tutulan görevliyi tesisten nükleer madde çalmak için kullanmayı planladığını düşünüyor. Güvenlik yetkilileri, Mol’ün dışında Belçika’daki 2 nükleer enerji santralinde ve bir tıbbi izotop üretim tesisinde güvenlik önlemlerinin artırıldığını duyurdu.

Fransa’nın başkenti Paris’i kana bulayan terör saldırılarıyla bağlantılı olduğu belirtilen 8 zanlının, Belçika’da ‘kirli bomba’yla terör saldırısı düzenlemeyi planladığı öne sürülüyor.

Teknisyen kaçmıştı

Belçika’nın en sıkı korunan tesislerinden bir olan Hollanda sınırındaki Doel Nükleer Santrali’nde teknisyen olarak çalışan İlyas Boughalab’ın, 2012’de Suriye’ye giderek IŞİD saflarına katıldığı ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı