Gazete Vatan Logo

IŞID’in son kurbanı Savunma Bakanı Hagel

IŞID’in son kurbanı Savunma Bakanı Hagel

ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’i bitirmek için Esad rejimiyle de mücadele etmesi gerektiğini savunan Savunma Bakanı Hagel görevinden istifa etti.

ABD’de Şubat 2013’ten bu yana Savunma Bakanlığı görevini yürüten eski Cumhuriyetçi Senatör Chuck Hagel görevinden istifa etti. Hagel’in istifa mektubunu dün Başkan Barack Obama’ya sunduğu, Obama’nın da istifayı kabul ettiği açıklandı. Hagel’in, yerine bir isim atanıncaya kadar bakanlık görevini sürdüreceği belirtildi.

Washington kaynakları, Obama’nın, kabinesindeki tek Cumhuriyetçi Parti üyesi olan Hagel’le görevden ayrılması konusunu 2 hafta önce görüştüğünü öne sürüyor. İddiaya göre Obama, Irak ve Suriye’de terör estiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle mücadelede daha etkili olacak bir ismin Pentagon’un başına geçmesini istedi. Beyaz Saray yetkilileri, ABD’nin gelecek birkaç yıl için ‘daha farklı yeteneklere’ sahip bir Savunma Bakanı’na ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Beyaz Saray, Ebola krizi ve IŞİD’le mücadele gibi ulusal güvenliği ilgilendiren konularda erken tepki gösterilmemesine yönelik eleştirilere cevaben Hagel’le yollarını ayırdığı yorumları yapılıyor. Obama’nın, politikalarını eleştiren Robert Gates’in ardından Savunma Bakanlığı’na atadığı Hagel, Başkan’ın isteklerine uygun davranan bir isim olarak görülüyordu.

Haberin Devamı

Esad eleştirisi

Afganistan’dan çekilme, Pentagon bütçesinin azaltılması gibi konularda Obama’nın istediği şekilde hareket eden Hagel, geçen ay Obama’ya bir memo göndererek Suriye politikası konusunda sert eleştiriler getirmişti. Hagel memoda, “Esad’a karşı politikamız net değil. Rejime karşı tavrımızı belli etmeden Suriye politikamız sakat kalıyor” demişti. Hagel, Suriye’deki hava saldırılarının Esad’a yaradığını söylemişti.

Obama, Hagel’i övdü
Başkan Obama, Hagel’e, “Sizi bu pozisyona aday gösterdiğimde bana her zaman samimi ve bilgi içeren tavsiyelerde bulunacağınızı söylemiştiniz. İki yıl bunu da yaptınız” dedi.
Hagel: “Sizi (Obama) ve tüm askerlerimizi her gün savunmaya devam edeceğim”

Haberin Devamı