Gazete Vatan Logo

İngiltere düğmeye bastı! Nefes kesen operasyon, hepsini Kıbrıs'a taşıdılar

Sudan'dan gelen sıcak gelişmeler dünya gündeminden düşmüyor. Sudan'daki çatışmalar giderek şiddetlenirken ülkeler de bölgedeki vatandaşlarını ve diplomatlarını tahliye etmek için çalışmalar yürütüyor. İngiliz Hava Kuvvetleri (SAS) dün gerçekleştirdiği film gibi operasyonda diplomatlarını Hartum'dan çıkarmayı başardı. İngiliz askerleri, havaalanına giden 29 kilometrelik yolculukta gruba eşlik etti.

İngiltere düğmeye bastı! Nefes kesen operasyon, hepsini Kıbrıs'a taşıdılar

İngiliz Özel Hava Kuvvetleri (SAS), İngiliz diplomatları Hartum'daki çatışmalardan kurtarmak için film gibi operasyon düzenledi. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve aileleri güvenli bir yere götürülürken İngiliz askerleri de konvoya eşlik etti.

ABD Özel Kuvvetleri de bir gün önceden Sudan'ın başkentine giderek İngiliz ajanlarından oluşan bir ekibi bölgede bıraktı. Başbakan Rishi Sunak'ın 'karmaşık ve hızlı' olarak tanımladığı SAS liderliğindeki operasyonda 100'den fazla Birleşik Krallık Özel Kuvvetler birliği Sudan'a konuşlandırıldı. İçlerinde paraşütçüler ve deniz piyadeleri de yer alıyordu.

KARAYA ÇIKAR ÇIKMAZ OPERASYON BAŞLADI

Posta'da yer alan habere göre; Operasyona genel olarak 1200'den fazla İngiliz askeri personelinin katıldığı belirtildi. SAS güçleri karaya çıkar çıkmaz birkaç yerel aracı ele geçirerek şehrin içine girdi.

Sudan'da başkentin kontrolü için savaşan iki grup arasında yer alan Hartum'un bir bölgesinde saklanan, içlerinde çocukların da bulunduğu yaklaşık 30 İngiliz diplomat ve aileleri SAS ekipleri tarafından arandı.

Haberin Devamı

Konumları çatışmanın merkez üssüne çok yakın olduğu için birliklerin İngiliz diplomatlara ulaşması zor oldu. Çatışmaların yoğun olması haline daha fazla asker ve uçağa ihtiyaç duyulacaktı.

Ancak SAS ekibi İngiliz diplomatları ve ailelerine ulaşmayı başardı ve Hartum'un kuzeyindeki bir konvoya yerleştirerek şehrin birden fazla kontrol noktasını geçip Wadi Siedna havaalanına nakletti.

Oradan İngiliz Büyükelçiliği personeli ve aileler pazar sabahının erken saatlerinde güvenli bölgelere götürüldü.
İngiliz birlikleri karaya çıktıktan kısa bir süre sonra Kıbrıs'taki bir İngiliz askeri üssünden gelen iki Kraliyet Hava Kuvvetleri nakliye uçağına bindiler.

BAZI İNGİLİZLER BÖLGEDE KALDI

Öte yandan, Sudan'da mahsur kalan İngiliz vatandaşları için korku devam ediyor. The Irish Times'ın haberine göre, Sudan'daki 150'den fazla İrlanda vatandaşı yardım için Dışişleri Bakanlığı'na başvurdu.

Sky News'te yer alan habere göre İngiliz-Sudanlı yazar Rozan Ahmed altı saat boyunca bir yatağın altında saklandığını anlattı ve bölgenin son birkaç hafta içinde 'paramparça edildiğini' söyledi.

Haberin Devamı

“Tahliyemizle ilgili hiçbir bilgi almadık. Sadece Tanrı'nın lütfu ve ailemin gücü sayesinde hayattayım. Sokaklarda evlere baskın yapan haydut askerler var. Öyle bir korkuya kapıldık ki dehşete düştük.”

Başbakan Rishi Sunak bugün İngiliz ordusunun 'zor' bir operasyon üstlendiğini söyleyerek İngiltere silahlı kuvvetlerinin cesur çabalarına övgü yağdırdı.

Operasyonu Twitter'ında paylaşan Sunak "İngiltere silahlı kuvvetleri, büyükelçilik personeline yönelik şiddet ve tehditlerde önemli bir artış olurken, İngiliz diplomatlar ve ailelerinin Sudan'dan karmaşık ve hızlı bir şekilde tahliyesini tamamladı. Bu zorlu operasyonu yürüten diplomatlarımızın bağlılığına ve askeri personelin cesaretine saygılarımı sunuyorum" dedi.

İsyancılar ile Sudan hükümet güçleri arasındaki şiddetli çatışmalarda 400'den fazla kişi öldü, binlerce kişi yaralandı.

Suudi Arabistan, İtalya, Belçika, Türkiye, Japonya ve Hollanda da kendi kurtarma operasyonlarını organize eden diğer ülkeler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı