Gazete Vatan Logo

İndirimli ceza 6 yıl hapis

15 yıl ağır hapis cezası verilmesi beklenen paralimpik atlet Oscar Pistorius hafifletici nedenlerle 6 yıl hapse mahkum oldu.

İndirimli ceza 6 yıl hapis

Güney Afrika’da mahkeme, 2013 yılında kız arkadaşı Reeva Steenkamp’i öldürmekten suçlu bulunan paralimpik atlet Oscar Pistorius’a altı yıl hapis cezası verdi. Pistorius’un aslında hakkındaki suçlamalarla en az 15 yıl hüküm giymesi gerekiyordu fakat yargıç Tkokozile Masipa bu davada hafifletici sebeplerin ağır bastığını söyleyerek atletin cezasını düşürdü. Altın madalyalı paralimpik atlet Pistorius önce kasıtsız öldürmeden suçlu bulunmuş fakat savcılığın aleyhte itirazı üzerine bu hüküm bozulmuş ve geçtiğimiz Aralık ayında bu kez kasten öldürme suçu işlediğine hükmedilmişti. Yargıç kararının gerekçesini okurken, Pistorius’u “kariyerini kaybeden kayıp bir kahraman” diye tanımladı ve sanığın tutumuna bağlı olmakla birlikte “düzelme şansı bulunduğunu” söyledi. Yargıç kararını, suçun niteliği, toplumun çıkarları ve mağdurun ailesi üzerindeki etkilerini göz önüne alarak verdiğini ve bu davada uzun hapis cezasının adalete hizmet etmeyeceğini de kaydetti.

Protezini çıkararak yürümesi etkili oldu

Haberin Devamı

Pistorius geçtiğimiz ay kız arkadaşını kasten öldürmediğini yargıçlara kanıtlamak için mahkeme salonunda protezlerini çıkararak yürümüştü. Ancak gözleri dolan ve stresten ter içinde kaldığı görülen Pistorius, protezsiz olarak yürümekte oldukça zorlanmıştı. Pistorius’un protezsiz yürümesinin cezasının hafifletilmesinde etkili olduğu yorumları yapılıyor.