Gazete Vatan Logo

‘Herkes oradaydı biz niye yoktuk!’

Amerikan basını Obama’ya yüklendi

ABD medyası 1.6 milyon kişiyle birlikte teröre karşı Paris’te yürüyen 50 liderin arasında ABD’den üst düzey bir ismin bulunmamasına tepki gösterdi. Gazeteler, ‘Dünyayı yarı yolda bıraktınız’ diye manşet attı.

Paris’te dün dünya liderlerinin katılımıyla yapılan ve bir milyondan fazla kişinin yer aldığı yürüyüşe ABD Başkanı Barack Obama dahil ABD’den hiçbir üst düzey yetkilinin katılmamış olması Amerikan medyasında geniş yankı buldu. ABD yönetimini sert bir dille eleştiren medya, durumu “diplomatik başarısızlık ve utanç” olarak tanımladı. Gazetelere göre Obama’nın böyle kalabalık bir yürüyüşte yer alması büyük bir güvenlik zafiyeti doğuracaktı. ABD’li yetkililer Paris kortejinin en önünde Obama‘nın yer almasını güvenlik açısından uygun bulmadı. Başkanın suikast riski olduğu gerekçesiyle buna olumlu bakmadıklarını Beyaz Saray’a bildirdi. Aynı şekilde Başkan Yardımcısı Biden ve Dışişleri Bakanı Kerry’nin de korunmasının zor olacağı düşünüldü. Güvenlik sıkıntısı öyle büyüktü ki o sırada Paris’te bulunan Adalet Bakanı Holden’a bile yürüyüşe katılma izni çıkmadı. Durum böyle olunca birlik yürüyüşüne ABD’yi temsilen yalnızca Paris Büyükelçisi Jane Hartley katıldı.
‘Utanç verici’
Beyaz Saray’dan konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı ancak Başkan Obama açık bir şekilde medyanın hedefi oldu. New York Daily News gazetesi, ‘Dünyayı yarı yolda bıraktınız’ diyerek Obama, Biden, Kerry ve Holden’ın fotoğraflarını yayınladı. Başyazısında da Obama’ya ‘utanmalısınız’ eleştirisinde bulundu. Pek çok ülke lideri yürüyüşe katılırken Obama’nın gitmemesi CNN’in deneyimli gazetecisi Fareed Zakaria tarafından da büyük bir hata olarak değerlendirildi. Fox kanalı ise durumu “utanç verici” olarak nitelendirdi.
‘Orada olmayı çok isterdim’
Yürüyüşe ABD’li üst düzey bir yetkilinin katılmaması eleştiri konusu olurken, Hindistan’da bulunan Dışişleri Bakanı John Kerry’nin artan terör olaylarını görüşmek üzere Paris’e gideceği duyuruldu. Basın toplantısında eleştirilerin hatırlatıldığı Kerry, şu yanıtı verdi: “Orada olmayı çok isterdim ama önceden planlandığı gibi Hindistan gezisindeyim. Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Paris Büyükelçimiz ve pek çok elçilik çalışanımız orada yürümüşken bunun ‘her şeyde kusur aramak’ olduğunu düşünüyorum.”

Haberin Devamı