Gazete Vatan Logo

Hep aynı hikaye

Paris’teki Notre Dame Katedrali’ne yönelik bombalı saldırı hazırlığındayken yakalanan kadın IŞİD’çilerden Sarah Hervouet’nin, geçen yıl Türkiye’den Suriye’ye geçmeye çalışırken yakalanarak ülkesine iade edildiği ortaya çıktı

Hep aynı hikaye

Fransız istihbaratı, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarıyla mücadelede bir kez daha sınıfta kaldı. Bu ay başlarında başkent Paris’teki ünlü Notre Dame Katedrali’ne yönelik bombalı saldırı hazırlığıyken yakalanan kadın IŞİD militanlarından birisinin, daha önce Paris ve Brüksel saldırılarına karışan bazı militanlar gibi Türk makamlarınca Suriye’ye geçmeye çalışırken yakalanarak ülkesine iade edildiği ortaya çıktı.

Yerel basında çıkan haberlere göre savcılığın haklarında terör soruşturması açtığı 4 kadın zanlıdan birisi olan 23 yaşındaki Sarah Hervouet, Mart 2015’te Türkiye’den Suriye’ye geçmeye çalışırken sınırda yakalandı. Katolik bir aileden gelen ve Müslüman olduktan sonra kısa zamanda radikalleşen genç kadının, Normandiya’da bir rahibin ölümüyle sonuçlanan kilise saldırısını düzenleyen Adil Kermiçe adlı IŞİD militanlıyla sevgili olduğu, çiftin imam nikahıyla evlenmeyi planladığı belirtiliyor. Hervouet’nin ayrıca geçen Haziran’da Paris yakınlarında bir polis ve eşini öldüren Larossi Abballa adlı IŞİD sempatizanıyla da bağlantısı bulundğu söyleniyor. Sarah’nın şu anki erkek arkadaşı Muhammed Lamine’nin de, polisi olası bir terör saldırısı hakkında bilgilendirmeme suçlamasıyla gözaltında tutulduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Hayat bağlantısı

Saldırı hazırlığındayken yakalanan kadın zanlılardan 29 yaşındaki Ornella Gilligman’ın ise, Paris’teki koşer market saldırısını düzenleyen IŞİD militanı Amedi Kolibali’nin eşi Hayat Bumeddiene’nin akrabalarıyla sık sık görüştüğü belirlendi. Polis, operasyon sırasında bir memuru bıçakla yaralayan 19 yaşındaki Inés Medeni’nin saldırıda kullanmak üzere babasından ödünç aldığı otomobil üzerinde Gilligman’ın parmak izlerinin de bulunduğunu belirlemişti. Fransız polisi, Inés Medeni’nin yanı sıra, annesi 39 yaşındaki Emel Sakau’yu da saldırıyla bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına almıştı.

İngiliz IŞİD’çinin grubu mu?

Müslüman olduktan sonra Suriye’ye giderek IŞİD’e katılan Sally Jones adlı İngiliz kadının, örgütün Suriye’deki başkenti sayılan Rakka kentinde, yabancı kadınlardan oluşan yeni bir saldırı birimi kurduğu öne sürülüyor. Jones’un idaresindeki birime, eşleri çatışmalarda ya da hava saldırılarında ölen kadınların katıldığı düşünülüyor. ABD’nin hava saldırısında ölen, IŞİD’in siber saldırı uzmanı Cüneyt Hüseyin’le evli olan Jones’un 11 yaşındaki oğlu Joe Dixon, geçtiğimiz günlerde örgütün yayınladığı infaz videolarından birisinde görülen infazcılar arasında yer almıştı. Notre Dame saldırısını planlayan Fransız kadınların, Jones’un kurduğu saldırı birimine bağlı olabileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

Olay yerinde tartıştılar

Yerel basın, kadın IŞİD’çilerin Notre Dame Katedrali yakınlarında park ettikleri bombalı otomobilin yanında bir süre tartıştıklarını, ardından bir devriye aracının yaklaştığını fark edince bölgeden uzaklaştıklarını yazdı.

O teröristi de göndermiştik

Katedral saldırısına hazırlanan kadın IŞİD’çilerden Sarah Hervouet’nin sevgilisi olduğu belirtilen Adil Kermiçe, Malik P. adlı militan ile, Normandiya bölgesindeki Saint Etienne du Rouvray Kasabası’nda bulunan kiliseyi basmış ve Rahip Jacques Hamel’i öldürmüştü. Kermiçe’nin, geçtiğimiz yıl Türk yetkililerce Suriye’ye geçmeye çalışırken yakalanarak Fransa’da iade edildiği ortaya çıkmıştı. Türk yetkililer daha önce de, Paris bombacılarından Salih Abdeslam ile Brüksel’de bombalı saldırı düzenleyen İbrahim el Bakraoui’yi yakalayarak ülkelerine iade etmişti.

Haberin Devamı

Inés Medeni Paris yakınlarında düzenlenen operasyonla yakalanmıştı. Genç kadın, kendisini gözaltına almaya çalışan polislerden birisini ekmek bıçağıyla yaralamış, polisler de Medeni’yi bacaklarından vurarak etkisiz hale getirmişti.

Bağdadi’ye bağlı

Notre Dame grubunun lideri olduğu söylenen 19 yaşındaki Inés Medeni’nin cüzdanında, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’ye elle yazılmış bir bağlılık bildirisi bulunduğu açıklanmıştı.